Companii

Privatizarea Petrom: dintr-un foc sau prin majorare de capital?

21.07.2003, 00:00 34

Autoritatile romane insista sa vanda 33% din actiunile Petrom, iar investitorul sa devina majoritar printr-o majorare de capital, in timp de Fondul Monetari International vrea ca privatizarea sa se faca din prima, prin vanzarea a 51% din actiuni.
Strategia de privatizare a companiei Petrom, a carei definitivare a fost amanata in mai multe randuri urmeaza sa fie stabilita in urmatoarele doua saptamani, in urma discutiilor cu misiunea Fondului Monetar International aflata in aceste zile la Bucuresti.
Surse guvernamentale afirma ca FMI continua sa insiste pentru varianta vanzarii directe a unui pachet de 51% din actiunile Petrom catre un investitor strategic. In schimb, Guvernul prefera varianta vanzarii unui pachet de 33%, urmand ca diferenta de pana la 51% sa fie acoperita sub forma unui program de investitii angajat de cumparator.
Aceasta din urma este si varianta propusa de consultant, consortiul format din CSFB si ING. “Am avut mai multe discutii ideologice asupra strategiei de privatizare a Petrom avand in vedere importanta acestei companii pentru Romania. Banca Mondiala a fost de acord cu noi, sa mergem pe varianta cu 33%, insa FMI are alta parere. Se va ajunge la o concluzie in zilele urmatoare”, a declarat ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.
El sustine ca nu exista din partea Guvernului nici o intentie de tergiversare a privatizarii Petrom, desi pornirea procesului a fost amanata in repetate randuri. FMI ar vrea sa vada macar cererile de oferta trimise potentialilor investitori pana la incheierea actualului acord stand-by, adica la jumatatea lunii octombrie.
FMI insista pentru varianta cu 51% pentru ca sa nu existe nici o incertitudine privind trecerea in maini private a companiei. In plus, statul va capata cu 50% mai putin bani in cazul vanzarii a doar 33% din actiuni (fata de 51%), pentru ca banii de majorare intra in conturile companiei, deci a viitorului cumparator. 
Potrivit calendarului anuntat de autoritati, Petrom ar urma sa treaca in proprietate privata pana la 31 decembrie 2003, data limita stabilita pentru semnarea contractului de privatizare.
Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, a insistat in cateva randuri asupra ideii de privatizare a companiei petroliere, si nu a vanzarii acesteia. Ministrul a punctat ca este mai preocupat de ceea ce se intampla dupa trecerea companiei in proprietate privata in sensul dezvoltarii Petrom pentru a fi un concurent puternic regional. Ministerul Economiei si Comertului detine aproximativ 93% din actiunile Petrom, un pachet de actiuni fiind listat pe Bursa de Valori Bucuresti. Printre actionarii minoritari ai companiei se numara Federatia Sindicatelor Libere Independente Petrom, condusa de Liviu Luca, SIF Oltenia, fondul american de investitii Broadhurst Inv. sau Julius Baer, potrivit ultimelor informatii disponibile pe piata.
Grupuri puternice precum Lukoil (Rusia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Eni (Italia) sau altele din Europa Occidentala privesc cu atentie la derularea procesului de privatizare, insa asteapta publicarea anuntului de privatizare pentru a cunoaste conditiile concrete.
Dupa selectarea unui investitor strategic la Petrom, pachete de actiuni de pana la 10% ar putea fi vandute catre sindicalisti, respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Un alt pachet de actiuni Petrom ar putea fi listat pe bursa, potrivit intentiilor anuntate de ministerul de resort.
Petrom detine o cota de 50-55% din piata petroliera interna. La nivelul companiei, Gheorghe Constantinescu, director general din luna februarie, a inceput sa numeasca noi oameni in pozitiile de conducere ale Petrom pentru a-si atinge noile obiective anuntate. Prima mutare, facuta zilele trecute, a vizat functia de director economic, care va fi urmata in perioada urmatoare si de alte schimbari, potrivit lui Constantinescu.
Noua echipa de management si-a propus pentru acest an o cifra de afaceri de 2,3 mld. $ si un profit brut, cel putin la nivelul celui inregistrat anul trecut, de aproximativ 101 mil. $.
Pe primele cinci luni, Petrom a realizat o cifra de afaceri de 28.190 mld. lei (854 mil. $) si un profit brut de 921,7 mld. lei (27,4 mil, $). Rezultatele au fost obtinute in conditiile cresterii exporturilor de produse petroliere catre Uniunea Europeana si a sistarii importurilor in perioada razboiului din Golf si imediat dupa acesta, cand cotatiile titeiului au crescut.
Pe bursa, titlurile Petrom au atins in ultima sedinta cotatia de 1.390 lei pe actiune, pret la care capitalizarea companiei este de 1,6 mld. $. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO