Companii

Producator indian de tractoare in Romania

01.07.2004, 00:00 239

Cel mai mare producator indian de tractoare, automobile, camioane si parti componente, Mahindra, prospecteaza piata romaneasca.
Compania indiana, cu vanzari anul trecut de 1 miliard de dolari, s-a intalnit cu reprezentanti  producatorilor romani de tractoare si utilaje agricole  Mecanica Ceahlau, MAT Craiova si Tractorul Brasov.
"Ne-am intalnit cu o delegatie formata din membri ai conducerii producatorului indian care doreste sa produca in Romania diferite tipuri de tractoare", spune Ionel Catrinoiu, directorul general al MAT Craiova. El spune ca producatorul indian este interesat ca un producator roman fie sa produca in franciza sub marca Mahindra, fie sa vanda in franciza, fie sa realizeze o societate mixta cu un producator local pentru a asambla tractoare in Romania.
"Din cate stiu eu nu au reusit sa ajunga la o intelegere cu nici unul dintre cei cu care au discutat", afirma Catrinoiu.
Iulian Tocu, unul dintre actionarii companiei Mecanica Ceahlau, spune ca a primit si el o oferta de colaborare din partea producatorul indian, pe care o analizeaza in aceste zile.
Estimarile privind necesarul intern de tractoare se ridica la 350.000 de unitati, insa problema este puterea financiara scazuta a fermierilor. De altfel, piata interna a tractoarelor si masinilor agricole se subscrie in proportie de 90% subventiilor acordate de Executiv. Catrinoiu spune ca prima intrebare pe care o primeste din partea investitorilor straini este "Guvernul cu ce va ajuta?".
Subventiile acordate anul trecut pentru achizitionarea de tractoare s-au ridicat la doar 16 milioane de euro, motiv pentru care in aceasta luna au mai fost alocate alte 17 milioane de euro pentru acelasi lucru. Banii vor fi alocati pentru subventionare a 45 % din pretul de achizitie (inclusiv TVA) a tractoarelor agricole noi, cu puteri cuprinse intre 45-75 CP si de 195 CP, cu preturi pe cal putere maxime de 265 euro CIP Romania, si pentru echipamente agricole noi. Emiterea unui nou act normativ pentru subventionarea achizitiei de tractoare a venit in urma cererii foarte mari din partea fermierilor care au epuizat in numai doua luni alocatiile bugetare de anul trecut.
Cel mai mare producator roman de tractoare, UTB Brasov, a fost cumparat anul trecut de Landini din Italia iar ultimul intrat pe aceasta piata este MYO-O, actionarul majoritar al producatorului de combine Semanatoarea, care a anuntat ca va lansa in productie un tractor in colaborare cu un producator mondial de profil.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO