Companii

Producatorii de decoratiuni din inox investesc cel mai mult in promovarea imaginii si dezvoltarea capacitatii de inovatie

Producatorii de decoratiuni din inox investesc cel mai mult in promovarea imaginii si dezvoltarea capacitatii de inovatie

Producatorii de decoratiuni din inox acorda o mare importanta segmentului de cercetare si inovatiilor in materie de constructii, amenajari interioare cat si materialelor de constructii

16.04.2008, 15:13 114

Catalin Ungureanu a infiintat in 2004 compania Inox Style, care activeaza in domeniul decoratiunilor din inox. "La initiativa a doi ingineri, respectiv eu si asociatul meu am infiintat compania care ofera balustrade si scari din inox, segment care nu era bine reprezentat la vremea respectiva", a delcarat el. Cand a demarat afacerea, la varsta de 26 de ani, avea deja experienta in constructii in domeniul confectiilor din inox.
Primii pasi in demararea afacerii s-au concretizat in realizarea planului de afaceri, inchirierea unui spatiu de lucru, achizitionarea utilajelor specifice si recrutarea fortei de munca. "Am inceput dupa aceea sa producem decoratiuni din inox intr-o gama variata", a spus el.
Investitia initiala in afacere s-a ridicat la 5.000 de euro, bani alocati echipamentelor. "Banii au reprezentat niste economii pe care le realizasem in urma joburilor pe care le-am avut si a unor mici afaceri", a precizat el.
Afacerea a demarat cu doi angajati, in momentul de fata fiind 12 oameni care lucreaza in firma. "Politica firmei este ca totul sa fie sub control, iar un numar foarte mare de angajati ar determina nesupravegherea detaliilor, ceea ce ar genera scaderea calitatii", a declarat el.
Compania executa balustrade decorative din inox, sticla, insertii din lemn, alama si combinatii ale acestora, scari interioare si exterioare, drepte sau in spirala din lemn, geam securizat, si confectii diverse. "Materialele folosite sunt in mare proportie importate, iar lucrarile sunt executate de arhitecti, ingineri si specialisti in prelucrarea si finisarea materialelor", a spus Catalin Ungureanu.
Clientii au fost atrasi de serviciul de consultata pe care compania il ofera pentru aceste produse, de asemenea si de produsele din inox cu modele unice pe care le comercializeaza. "Modelele produse de noi sunt inregistrate la OSIM, iar departamentul de creatie este foarte dezvoltat in cadrul companiei noastre. Se acorda o mare importanta segmentului de cercetare si inovatiilor in materie de constructii, amenajari interioare, dar si materialelor de constructii", a explicat Ungureanu.
Clientii companiei sunt institutiile de stat, sediile de firme, intreprinderile industriale, baruri, cluburi, restaurante, farmacii, spitale si persoane fizice. "Refuzam sa lucram cu clienti care solicita lucrari foarte ieftine, cu finisaje si materiale de slaba calitate", a preciza el. Compania isi promoveaza produsele si prin site-ul pe care il detine, respectiv Balustrade-Inoxstyle.ro.
Catalin Ungureanu spune ca pentru clienti a contat capacitatea de productie si de inovatie a companiei. "Prima lucrare a fost la Centrul International de Conferinta Neptun, un proiect cu grad ridicat de complexitate la care firma noastra a gasit solutii inovatoare, ceea ce ne-a diferentiat de concurenta", a spus el.
Printre partenerii firmei se numara Sicomed, Elvila, Eurocontrust Interantional, Kandia Excelent, Farmexim. Preturile pentru balustrade incep de la 100 de euro, iar preturile pentru scari de la 3.000 de euro.
Pe aceasta piata concurenta este mult mai mare decat era la inceputul activitatii. "Problemele sunt legate de copierea modelelor, mai grav fiind faptul ca de cele mai multe ori nu sunt de calitate si induc in eroare clientul", a spus el. De la inceputul activitatii si pana in prezent, compania si-a extins gama de produse, ceea ce a dus la inregistrarea unei cresteri a afacerii.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 200.000 de euro, in crestere cu 100% fata de anul precedent, datorita pozitiei mai bune pe piata. "Pentru anul acesta anticipam o dublare a cifrei de afaceri", a spus el.
Profitul obtinut a fost reinvestit. "Construim in momentul de fata un nou sediu si hala de productie de 1.300 de metri patrati, o investitie de aproximativ 1,5 milioane de euro", a spus Ungureanu. Planurile pe termen lung vizeaza consolidarea pozitiei pe piata decoratiunilor din inox. "Vom investi foarte mult in imaginea companiei noastre, primul pas in realizarea acestui lucru fiind chiar noul nostru sediu", a spus el.
Printre dificultatile cu care s-a confruntat compania se numara mediul instabil al legislatiei in privinta desfasurarii unei activitati economice in domeniul productiei. "De asemenea, lipsa de resurse umane calificate pe piata fortei de munca. In acest sens avem cateva proiecte de colaborare cu Colegiul Tehnic Miron Nicolescu si cu Facultatea de Arhitectura", a spus el.
O alta companie care activeaza in domeniul amenajarilor interioare si exterioare din inox este Steel din Sighisoara, judetul Mures, infiintata in 1992 de Mircea Taralunga si Dorin Oprea. "Afacerea am demarat-o la 31 de ani, fiind de profesie inginer ca si asociatul meu", a spus Taralunga. Dupa inchirierea spatiului de productie si ahizitionarea echipamentelor a inceput productia de balustrade, scari, copertine, mobilier din inox si alte produse din acest material. "Inoxul este importat din Italia si Germania", a spus el.
Investitia initiala in aceasta afacere a fost de aproximativ 100.000 de euro, bani proveniti dintr-un credit bancar. "Din 1991 pana in 1993 am oferit piese de schimb pentru industria usoara, in perioada urmatoare incepand productia de scari si balustrade pe care le exportam in Germania, iar in ultimii zece ani ne-am concentrat pe comercializarea acestor produse pe piata interna", a spus el.
Colaborarea cu diferite companii de constructii si arhitecti pe plan local a adus primii clienti. "Pretul produselor pe care le avem difera in functie de model, de complexitate si unicate", a explicat el. Clientii sunt mai receptivi in ultimii trei-patru ani datorita informatiilor prezente pe internet.
In companie lucreaza 26 de angajati, fata de trei la inceputul activitatii.
Cifra de afaceri inregistrata anul trecut a fost de 600.000 de euro, in crestere cu 15% fata de 2006 si cu 50% mai mult raportat la 2004. "Promovarea agresiva a stat la baza acestei cresteri a afacerii. Pentru anul acesta anticipam 800.000 de euro", a spus Taralunga. Marja de profit a fost anul trecut de 16%.
Investitiile bugetate pentru 2008-2009 se ridica la 1,5 milioane de euro in construirea unei hale de productii si achizitionarea de utilaje specifice activitatii.
"Pentru urmatorii doi ani vizam diversificarea productiei, respectiv acoperirea sectorului de produse de lux si a sectorului cu produse foarte ieftine, pentru a putea oferi intreaga gama de lucrari solicitate de piata", a spus el.
Cifra de afaceri estimata in urmatorii trei ani este de 2 milioane de euro, potrivit lui Taralunga.
Referitor la concurenta de pe piata decoratiunilor din inox, el precizeaza ca necesarul de produse de calitate nu este acoperit decat in proportie de 60%, restul fiind asigurat de lucrarile amatorilor.


Inox Style
Investitia initiala in afacere s-a ridicat la 5.000 de euro
Afacerea a demarat cu doi angajati, in momentul de fata fiind 12 oameni
Compania executa balustrade decorative din inox, scari si alte decoratiuni din inox
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 200.000 de euro, in crestere cu 100% fata de 2006
n Investitii bugetata anul acesta: 1,5 milioane de euro


Steel
Investitia initiala a fost de aproximativ 100.000 de euro
In companie lucreaza 26 de angajati
Cifra de afaceri anul trecut a fost de 600.000 de euro, in crestere cu 15% fata de 2006
Cifra de afaceri estimata pentru 2008: 800.000 de euro
Marja de profit a fost anul trecut de 16%
Investitiile bugetate pentru 2008-2009 se ridica la 1,5 milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO