Eveniment

Factura la energie va creşte cu 4,5% de la 1 aprilie

Autor: Carol Dan

30.03.2011, 23:41 21

Factura lunară la energie electrică plătită de populaţie vacreşte cu 4,5% începând de vineri, 1 aprilie, ca urmare aintroducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producătorilor deenergie care poluează mai puţin.

"Consumatorii casnici vor plăti lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh maimult pentru sprijinirea producţiei de energie în unităţi decogenerare de înaltă eficienţă. Nu este vorba de creşterea preţuluienergiei, ci de un cost suplimentar", au declarat surse dinMinisterul Economiei.

Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodărie înRomânia, este în prezent de 40 lei, astfel că valoarea facturii vacreşte cu 4,5%. Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţiiîn unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, careconsumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe.

În schimb, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilormai scumpe. Valoarea contribuţiei este stabilită prin ordin alpreşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniulEnergiei (ANRE) şi va fi inclusă în factura lunară laelectricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO