Companii

Producatorii locali de medicamente au pierdut lupta cu multinationalele. Ce sanse au sa intoarca trendul?

Producatorii locali de medicamente au pierdut lupta cu multinationalele. Ce sanse au sa intoarca trendul?

Mihai Miron, fondatorul Europharm Brasov: Acum importurile sunt mult mai mari decat productia locala, ceea ce este complet anormal

08.04.2010, 00:00 181

Cei mai mari zece producatori locali de medicamente auinregistrat scaderi importante ale vanzarilor pe piata locala anultrecut, procentele ajungand in unele cazuri si la 20%, potrivitdatelor companiei de analiza si studii de piata CegedimRomania.

Evolutiaeste mult mai slaba comparativ cu piata farmaceutica in ansamblucare anul trecut a scazut cu 1,7% in euro, pana la nivelul de 1,9mld. euro, dar si cu importatorii care in unele cazuri au avutcresteri de 20-30%.

Rezultatele fabricilor romanesti de medicamente au fostdeterminate, pe de o parte, de politica de preturi impusa deautoritati si care stabileste ca produsele generice pot avea unnivel de maximum 65% din medicamentul original, iar pe de altaparte, de portofoliul de produse putin orientat spre ariile care aufost pe crestere in 2009, ca de exemplu medicamenteleoncologice.

La nivel total, cei mai mari zece producatori de medicamente aurulat anul trecut afaceri de 243 mil. euro, adica 12,7% dinintreaga piata, in conditiile in care in 2008 producatorii aveaucirca 13,3%.

Fara cresteri de preturi, producatorii se uita cumveniturile scad

2009 nu este insa primul an in care productia locala demedicamente a pierdut teren in fata multinationalelor. Daca in1998, producatorii aveau aproape jumatate dintr-o piata de sub 500mil. dolari, astazi ponderea este la mai putin de o treime.

Si in volum, evolutia a fost in defavoarea produselor romanesti,ponderea acestora ajungand astazi la 50%, comparativ cu peste 80%in 1998, potrivit estimarilor managerilor.

"Producatorii de medicamente aveau o pozitie mai puternica, dara fost subrezita de politica de preturi aplicata. Fabricileromanesti au avut un tratament preferential in sens negativ, iarmulte produse, ca de exemplu cele injectabile, au disparut", a spusMihai Miron, omul de afaceri care a dezvoltat afacerea grupata injurul producatorul Europharm preluat de compania GlaxoSmithKline lainceputul anilor 2000.

Miron precizeaza ca unele dintre aceste produse care au disparutde-a lungul timpului se aduc in prezent din import la preturi detrei pana la zece ori mai mari. Producatorii de medicamente au maipierdut teren si in momentul in care au fost introduse stardardeleGMP (Good Manufacturing Practice) care impuneau realizarea deinvestitii suplimentare pentru a putea sa produca in continuare.Cheltuielile cu aceste investitii nu s-au putut regasi, potrivitlui Miron, in cresteri de preturi, un punct in minus pentruproducatori.

"Avem nevoie de produsele originale, nou aparute, dar nu estecazul sa avem mai mult de doua-trei generice pentru acelasi produs.Dar la noi sunt cazuri unde avem 10-15 generice pentru acelasiprodus", a mai spusMiron.

Miron da exemplul Amoxicilinei care in Anglia exista sub forma adoua produse, in timp ce in Romania sunt 14-15 produse.

Doar trei producatori in top zece

"Acum importurile sunt mult mai mari decat productia locala,ceea ce este complet anormal", a adaugat omul de afaceri care credeca o pondere de 40% productie locala si 60% importuri ar firezonabila si ar scadea costurile la nivelul Casei Nationale aAsigurarilor de Sanatate.

Cele mai mari fabrici romanesti de medicamente au trecut inmainile investitorilor straini in ultimii ani, iar acestia auplatit sute de milioane de euro pentru a intra pe piata locala.Statul a pastrat controlul productiei doar prin intermediulAntibiotice Iasi.

In prezent doar trei producatori se afla in top 10 al celor maimari jucatori, insa rezultatele lor sunt cumulate cu importurilecompaniei mama.

Din punctul de vedere al portofoliului, in lupta cu gigantiprecum Pfizer, GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Merck, Novartis sauRoche, producatorii romani arunca portofolii de 100 - 200 deproduse din arii precum cardiovascular, analgezice sau antibiotice.Potrivit ultimelor informatii disponibile, cel mai bine vandutmedicament romanesc a fost in 2008 Algocalmin, care a generatvenituri de peste 13 milioane de euro. Spre comparatie, cel maivandut medicament din Romania este unul din import, Neorecormon,care a generat anul trecut vanzari de peste 40 mil. euro.

Producatorii romani au o prezenta slaba si la export, insa auinceput sa se concretizeze planuri de extindere pe pieteregionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO