Companii

Producatorul german Miele a investit 24 milioane de euro in prima fabrica din Europa de Est, la Brasov si va angaja 300 de oameni

11.11.2009, 23:23 852

Producatorul german de aparatura electrocasnica Miele, cuafaceri de 2,7 mld. euro, a investit 24 de milioane de euro intr-ofabrica de subansambluri pentru aparatura electronica sielectrocasnica la Brasov, construita de la zero, acesta fiindprimul centru de productie al companiei intr-o tara din Europa deEst.

Fabrica din Romania este a patra in afara Germaniei, undeproducatorul are opt unitati de productie. In afara de Romania,Miele produce si in Austria, Cehia si China.

Investitia germana este singurul proiect greenfield realizat inacest sector in Romania, deoarece atat Electrolux, cat si Arctic(detinut de grupul turc Arcelik), ceilalti doi producatori deelectrocasnice, au achizitionat fabrici construite in perioadacomunista.

"Actionarii au decis constructia acestei fabrici deoarece aveaunevoie urgenta de capacitate suplimentara de productie", audeclarat reprezentantii Miele.

Fabrica din Brasov, care are in prezent 80 de angajati,realizeaza componente electronice de comanda care sunt apoiintegrate in aparatura electrocasnica produsa in alte fabriciMiele. Decizia pentru realizarea proiectului greenfield din Brasova fost luata dupa ce fabrica de subansambluri electronice dinGuetersloh, Germania, care are 410 angajati, a ajuns la capacitateamaxima. "Cu noua fabrica de la Brasov, Miele este capabila saproduca toate piesele suplimentare de care are nevoie in regimpropriu", au adaugat reprezentantii companiei.

Compania a mentionat ca noua fabrica nu face obiectultransferului productiei din alte unitati, iar la finalizareainvestitiei si pe masura ce productia va ajunge la fluxul constantfabrica va avea 300 de angajati.

Brandul de electrocasnice Miele este incadrat in segmentulsuperior de pret, alaturi de marci precum Franke sau HotpointAriston. La nivel mondial compania a inregistrat afaceri de 2,77miliarde in exercitiul financiar precedent si angajeaza circa16.000 de oameni, dintre care mai mult de 60% sunt in Germania.

Alegerea Brasovului ca loc pentru constructia fabricii este pusade reprezentantii Miele pe seama criteriului de limba si culturagermana specifice zonei, dar si a faptului ca exista un bazin derecrutare format din absolventii universitatilor tehnice din judet."De asemenea, legaturile rutiere bune datorita tronsonului deautostrada planificat si noului aeroport, care urmeaza sa isiinceapa activitatea in trei ani, au contribuit la decizie."

Constructia la fabrica de subansambluri pentru aparaturaelectrocasnica a inceput la finalul anului trecut, dupa ce germaniiau achizitionat un teren de 13,4 hectare in parcul industrialFeldioara - Halchiu, parc in care mai sunt instalate si companiileReinert - producator de mezeluri, Condmag, si fabrica de lactateOlympus Dairy. Parcul industrial are o suprafata de 225 dehectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO