Companii

Producatorul olandez de mezeluri Zwanenberg a pus ochii pe Caroli si Principal Construct

30.09.2004, 00:00 89

Valul de oferte care a inundat in ultimul timp industria producatorilor de mezeluri venite din partea a trei puternici producatori din Olanda, Germania si Grecia a reusit deocamdata doar sa produca rumoare in randul producatorilor autohtoni care nu au dat, deocamdata, curs acestora.
Motivul invocat de cei mai multi este legat de pretul foarte mic pe care il primesc in acest moment pentru afacerile lor. In afara marilor nume de pe piata -Cris-Tim, Aldis Calarasi, Angst Ro - ai caror actionari si directori spun ca nu vand, inca, pentru ca vad potential in crestere, sunt doi trei jucatori de talie mai mica care nu ar spune nu unei oferte tentante. "Caroli doreste oficial sa vanda, iar Principal Construct care intampina anumite dificultati, in acest moment, dupa ce si-a vandut fabrica de mezeluri crud-uscate de la Salonta catre Smithfield ar putea lua in considerare o posibila vanzare", afirma surse din industria carnii.
Dintre cei trei mari care au prospectat recent piata romaneasca - Zwanenberg Olanda, Reinart Germania si Nikas din Grecia - primul este cel mai interesat de cei doi producatori locali.
Talal El Sohl, presedintele Caroli, spune ca nu este tentat sa vanda in acest moment, dar nu exclude varianta vanzarii afacerii. "Toata lumea vinde cand exista un pret bun. A vinde acum nu este momentul cel mai potrivit. Poate in viitor cand conjunctura pietei va fi mai buna", sustine Talal. El afirma ca majoritatea producatorilor locali s-a gandit la un moment dat la vanzare afacerii.
Caroli a achizitionat, la inceputul acestui an, pentru cateva sute de mii de euro brandul Gourmet, un alt producator de mezeluri care a fost detinut de un investitor austriac Johann Gierlinger. Ulterior acestei tranzactii Gierlinger a decis sa investeasca circa 2 milioane de euro intr-o fabrica de semipreparate din carne.
Claudiu Ciuciureanu, presedintele Principal Construct, nu a putut fi contactat pentru a face declaratii. Deocamdata, una dintre singurele certitudini de pe piata romaneasca a carnii este gigantul american Smithfield care a preluat toate activele fostului Com-Tim Timisoara plus fabrica de mezeluri crud-uscate de la Salonta.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO