Companii

Profit de cinci ori mai mic la Electroaparataj

09.09.2003, 00:00 10

Desi a reusit o crestere a vanzarilor mai mare decat si-a propus la inceputul anului, producatorul de echipamente si accesorii electrice Electroaparataj Bucuresti a inregistrat o scadere de aproape 80% a profitului de pe primul semestru fata de perioada similara a anului trecut.
Electroaparataj a incheiat prima jumatate a anului cu un profit net de 4,8 miliarde de lei, cu 60% mai putin fata de ce isi propusese la inceputul anului si cu 78% mai putin fata de perioada similara a anului trecut, cand inregistra un castig net de 22 miliarde de lei.
Conform conducerii companiei printre cauzele scaderii drastice a profitului se numara cresterea cursului euro fata de moneda nationala, fapt care a generat o crestere a costurilor cu materiile prime, scaderea dobanzilor la plasamentele facute de companie, dar si investitiile realizate in aceasta perioada, care au generat o crestere a cheltuielilor.
Vanzarile companiei de pe prima jumatate a anului au totalizat 245 miliarde de lei (7,5 milioane de dolari), din care o treime au fost destinete exportului, in special catre Germania si Franta. Pe piata interna, cel mai mare client al Electroaparataj este Dacia- Renault, care are o pondere de peste 20% in cifra de afaceri a companiei. Dacia se numara printre clientii traditionali ai Electroaparataj inca dinainte de 1990. Producatorul de automobile se pregateste sa mentina colaborarea cu Electroaparataj si pentru fabricarea "Daciei de 5.000 de euro”.
Electroaparataj este detinuta de fondurile americane de investitii Broadhurst si Lindsell, care controleaza impreuna 85% din actiunile companei. Fondurile mai detin alte trei companii in domeniul electrotehnic, Imsat, Umeb si Electrotehnica si care se prefigureaza ca cel mai mare grup romanesc din domeniu.
Pe langa activitatea de baza Electroaparataj a mai realizat de la inceputul anului tranzactii pe piata imobiliara si in domeniul bancar. Compania, altaturi de alte sociatati detinute de Broadhurst au cumparat 97% din actiunile Libra Bank, valoarea totala a tranzactiei fiind de 11 milioane de dolari. Companiile urmeaza sa investeasca in perioada urmatoare inca un milion de dolari pentru majorarea capitalului bancii.
La mijllocul lunii iulie, Electroaparataj an vandut unei alte companii detinuta de Broadhurst, Winmarkt Beta cladirea Office Center din Bucuresti. Winmarkt Beta are ca principal obiect de activitate inchirierea spatiilor comerciale si a celor de birouri. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Electroaparataj este singura companie listata la Categoria Plus a Bursei de Valori Bucuresti care presupune un grad mai ridicat de transparenta a activitatii. Actiunile au avut de la inceputul anului o evolutie oscilanta intre 1.500 si 2.000 lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri s-a realizat la 1.700 lei/actiune, pret la care valoarea companiei este de 6,6 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO