Companii

Profitul din vanzarile de masini scade, spune importatorul Peugeot

11.02.2005, 00:00 28



Trust Motors, importatorul marcii franceze Peugeot, a realizat anul trecut un profit net de 10 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro, in conditiile in care numarul de masini vandute a depasit 8.300 de unitati, in crestere cu 50% fata de anul precedent.



"Cea mai mare parte a cifrei de afaceri, aproximativ 80%, a provenit din vanzarea masinilor, iar restul din activitatile de service si vanzare de piese", a declarat pentru ZF Gheorghe Utii, director executiv al Trust Motors. El spune ca vanzarile de masini Peugeot au crescut puternic in ultimii ani, insa razboiul preturilor de pe piata romaneasca a determinat o scadere a profitabilitatii in aceeasi perioada.



"Inca se mai face profit din vanzarea de masini, dar anul trecut profitabilitatea la vanzarea de masini a scazut cu 25% si cred ca anul acesta va mai scadea cu inca 25%", a completat Utii.



Rentabilitatea in ansamblu a companiei se va mentine insa si in acest an, apreciaza directorul executiv al Trust Motors, in conditiile in care va creste ponderea pe care o detin in vanzari masinile cu o valoare mai mare, cum este cazul modelului Peugeot 407.



Vanzarile de masini Peugeot vor ajunge anul acesta, potrivit directorului general al companiei, Radu Cristian, la 9.500 de unitati, ceea ce corespunde unei cresteri de aproape 15% fata de anul precedent.



Aceeasi crestere va fi inregistrata, potrivit reprezentantilor Trust Motors, si in privinta cifrei de afaceri, pe fondul intensificarii activitatii din segmentele post-vanzare si service.



Compania Trust Motors a inceput sa functioneze ca importator Peugeot in luna august a anului 2003, dupa ce bazele dezvoltarii Peugeot pe piata romaneasca au fost puse de compania Eurial Invest, devenita intre timp dealer pentru Bucuresti si unele dintre orasele din provincie. Marca franceza are in prezent o retea de 22 de concesionari in 29 de orase si este a doua marca de import din punctul de vedere al vanzarilor, dupa Renault.



Anul acesta, reteaua Peugeot din Romania se va largi, potrivit reprezentantilor Trust Motors, cu sase noi complexuri auto situate la standardele impuse de producatorul francez. Acestea vor fi situate in Bucuresti, Cluj, Bistrita, Bacau, Suceava si Miercurea Ciuc. In plus, apreciaza reprezentantii Trust Motors, in acest an vor demara si lucrarile la alte cinci concesiuni in Targu Mures, Sibiu, Deva, Brasov si Constanta.



Tot din acest an Trust Motors va intra si pe segmentul second-hand, prin dezvoltarea unui program special de buy back, care sa permita clientilor care au deja un automobil Peugeot sa vina cu el la un dealer al marcii franceze, iar valoarea la care este estimata masina sa se constituie in avans pentru o masina noua.



Printre masinile noi care vor fi lansate de importatorul Peugeot in acest an se afla modelul 1007, prezentat in premiera la Salonul de la Paris din toamna anului trecut, noua versiune a modelului din clasa compacta Peugeot 307, dar si noua versiune a modelului din segmentul superior Peugeot 607.



Piata auto a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere anuala din ultimii ani, 33,7%, ajungand la 180.000 de unitati, cu o valoare ce se apropie, potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), de 2 miliarde de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO