Companii

Profitul statiilor OMV a scazut anul trecut cu 15%

19.05.2006, 00:00 20

Reteaua de statii OMV din Romania a realizat anul trecut un profit net de 7,2 mil. euro, in scadere cu 15% comparativ cu perioada similara a anului 2004.

Cifra de afaceri raportata de companie a atins un nivel de 345 milioane de euro, in crestere cu 76% fata de 2004.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta aceste rezultate financiare. OMV Romania Mineraloel, compania care a operat din 1999 reteaua locala de statii a grupului austriac, a fost preluata din acest an de catre Petrom.

Scaderea cu 15% a profitului raportat de OMV Romania contrasteaza cu rezultatele anuntate de ceilalti competitori. Petrom, Rompetrol, Agip, MOL au raportat afaceri si profituri in crestere, pe fondul scumpirii cotatiei titeiului si al liberalizarii preturilor la pompa la nivel local.

Castigurile nete cumulate ale tuturor operatorilor petrolieri la sfarsitul anului trecut se apropie de 500 de milioane de euro, iar afacerile derulate de acestia depasesc 7 miliarde de euro, conform unor estimari.

Anul trecut a fost ultimul in care OMV Romania Mineraloel a activat pe piata autohtona ca jucator independent, din primul trimestru al acestui an operatiunile companiei fiind integrate in structura Petrom, care face parte la randul sau din grupul austriac OMV.

Petrom a achizitionat statiile detinute de OMV in Romania, Bulgaria si Serbia Muntenegru in cadrul unei tranzactii de 234,4 milioane de euro.

Oficialii Petrom au anuntat ca benzinariile vor opera in continuare sub sigla OMV, datorita notorietatii de care se bucura brandul OMV pe pietele mai sus mentionate, dar vor fi integrate financiar in structura companiei romanesti.

OMV a intrat pe piata autohtona acum sapte ani, construindu-si propria retea de benzinarii, care cuprinde aproximativ 75 de statii, conform ultimelor date disponibile.

OMV a preluat in decembrie 2004 pachetul majoritar al Petrom in cadrul unei tranzactii totale de 1,5 miliarde de euro.

Anul trecut, Petrom a incheiat bilantul cu un profit net de 391 milioane de euro la o cifra de afaceri de 2,97 miliarde de euro.

In primul trimestru al acestui an, compania a raportat un profit net de 247 milioane de euro la o cifra de afaceri de 877 milioane de euro. Pentru acest an, bugetul Petrom prevede o tinta de profit net de 552 de milioane de euro si o cifra de afaceri de peste trei miliarde de euro.

Pachetul de 51% din actiunile Petrom detinut de austriecii de la OMV valoreaza acum peste 4 miliarde de euro, fata de cele 1,5 miliarde platite pentru preluarea companiei autohtone.

Grupul austriac OMV detine acum prima pozitie pe piata benzinariilor, unde are o retea de peste 600 de statii sub brandurile Petrom si OMV. Reteaua de statii este estimata la peste 2.000 de unitati, alti jucatori majori fiind Lukoil, Rompetrol, MOL (care a preluat afacerea Shell Romania SRL) sau Agip.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO