Companii

Profitul Usinor, de patru ori mai mare in 2000

08.03.2001, 00:00 11



Producatorul de otel francez Usinor, cel de-al treilea pe plan mondial, a anuntat ca profiturile sale au crescut semnificativ in anul trecut, estimand ca, in al doilea semestru al acestui an, preturile isi vor reveni, informeaza Financial Times.

Compania, care urmeaza sa fuzioneze cu firma Arbed din Luxemburg si cu producatorul spaniol Aceralia, a raportat un profit operational de 1,09 miliarde de euro pentru 2000, comparativ cu rezultatul de 263 milioane de euro inregistrat in anul precedent.

Profitul net s-a cifrat la 759 milioane de euro, dupa ce in 1999 compania inregistrase pierderi de 178 milioane, datorate unor cheltuieli de restructurare de aproximativ 166 milioane de euro. Profitul pe actiune este de 3,28 euro.

Conducerea Usinor a declarat ca preturile si gradul de utilizare al capacitatii de productie au fost mari in primul semestru al anului trecut, dar ca, in partea a doua a anului, compania a avut de suferit de pe urma unei reduceri drastice, datorita lichidarii stocurilor mari acumulate, in principal in Statele Unite, care au condus la diminuarea preturilor pana la minimul ultimilor 30 de ani.

Compania franceza a fost astfel fortata sa-si reduca productia cu 10% in ultimul trimestru al anului 2000 si in primele trei luni ale acestui an.

Cu toate acestea, Usinor considera ca exista deja semne de crestere a preturilor in America de Nord si Asia, iar cotatiile ar putea reveni la nivelele obisnuite spre sfarsitul lunii iunie.

Propusa fuziune dintre Usinor, Arbed si Aceralia ar putea conduce la reduceri de costuri pentru grupul astfel creat de aproximativ 700 milioane de euro, in timp ce productia totala va fi de 46 milioane de tone anual. Valoarea de piata cumulata a trioului european va fi de 5,5 miliarde de dolari.

Decizia de unire a celor trei firme este o reactie la conjuctura nefavorabila de pe piata internationala a otelului, caracterizata de cele mai reduse preturi din ultimii treizeci de ani si de falimentul unor mari grupuri siderurgice din Statele Unite, producatori traditionali de otel (Northwestern Steel & Wire si LTV).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO