Companii

Proprietarii Bere Mures cer cel putin 150 mil. euro pentru vanzarea companiei

Proprietarii Bere Mures cer cel putin 150 mil. euro pentru vanzarea companiei
24.12.2007, 18:24 66

Producatorul Bere Mures, cel mai mare jucator independent din piata locala a berii, este scos la vanzare, proprietarii companiei incercand sa gaseasca un investitor care sa le plateasca cel putin 150 de milioane de euro. Favorite in cursa pentru preluarea companiei sunt Sab Miller, prezenta pe plan local prin intermediul filialei sale Ursus Breweries, si un fond de investitii.
Bere Mures este evaluata de reprezentantii companiei la aproximativ 200 de milioane de euro, avand un profit operational (EBITDA) de circa 20 de milioane de euro si un bilant fara datorii.
"Suntem in discutii cu un fond de investitii european care este interesat sa achizitioneze intreaga afacere cu cele trei active, respectiv fabrica de bere, de ape minerale si complexul turistic pe care il detinem, aceasta fiind principala conditie a tranzactiei. Cei de la SAB Miller nu sunt interesati de afacerea pe care o avem pe segmentul de ape minerale, de aceea eu cred ca fondul de investitii este favorit", a declarat Virgil Mailat, directorul general si unul dintre actionarii companiei.
Bere Mures, producatorul brandurilor Neumarkt, Dracula si Sovata, a intrat anul acesta pe piata de apa minerala prin lansarea brandurilor Cezara si apa plata Cheile Cibului. Actionarii companiei detin de asemenea complexul turistic Germisara din statiunea Geoagiu-Bai, toate activele fiind situate in judetul Mures.
Actionarii Bere Mures au mai dorit sa vanda compania in urma cu doi ani, principalul candidat in aceasta achizitie fiind InBev, prezent pe piata locala prin intermediul companiei InBev Romania, fosta Interbrew, informatiile fiind confirmate la acea data de ambele companii.
Anul acesta, reprezentantii companiei au purtat discutii si cu producatorul de cupru din Baia Mare, Cuprom, insa acestea nu s-au concretizat deoarece pretul oferit de oficialii Cuprom a fost mai mic decat cel cerut.
"Valoarea companiei este de aproximativ 200 de milioane de euro, daca luam in calcul un multiplu de 10 de EBITDA, dar noi dorim sa obtinem in urma tranzactiei cel putin 150 de milioane de euro", a mai spus Mailat.
Compania Bere Mures este detinuta de sase persoane fizice, respectiv Virgil Mailat, Grec Gheorghe si Morariu Emil, care detin in proportii egale un pachet de aproape 75%, restul actiunilor fiind impartite intre Rus Alexandru, Bacila Nicolae si Rujiu Anghel, potrivit informatiilor disponibile la ONRC.
Dupa ce in urma cu peste 30 de ani, in 1974, cinci din cei sase actionari ai Bere Mures au ridicat de la zero Silva Reghin, fostul producator al berii Bucegi, in 1994 acestia au pus bazele companiei Bere Mures, in prezent unul dintre cei mai mari producatori independenti de bere de pe plan local.
Bere Mures a fost prima companie care a introdus pe piata in 1998 berea vanduta in ambalaj la PET, concept care in doar cativa ani a revolutionat piata berii.
La finele anului trecut, vanzarile de bere in ambalaj la PET reprezentau aproximativ 40% din totalul pietei berii, potrivit datelor asociatiei Berarii Romaniei, fata de doar 3% cat detinea acest segment in 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO