Companii

Proprietarii francizei KFC si Pizza Hut se extind in Moldova

07.10.2008, 20:09 574

Restaurantele KFC si Pizza Hut vor intra in luna decembrie in Chisinau, dupa ce operatorii acestora, US Food Network, respectiv American Restaurant System, controlate de firme inregistrate in Cipru, au obtinut franciza si pentru Republica Moldova.

"Primul restaurant KFC pe care il vom deschide intr-un centru comercial din Chisinau necesita o investitie cuprinsa intre 300.000 de euro si 500.000 de euro, suma influentata de evolutia pietei financiare din Republica Moldova, dar si de pretul materialelor de constructii si al finisajelor", a declarat pentru ZF Marian Gogu, brand manager al KFC.
O investitie de 500.000 de euro va necesita si restaurantul Pizza Hut, deschis in acelasi centru comercial si care se va intinde pe o suprafata de 250 de metri patrati, avand 100 de locuri pentru clienti. "In functie de rezultate, vom mai deschide si in alte locatii, intrucat numarul mare de locuitori permite extinderea retelei noastre", a adaugat Ovidiu Albu, director general al Pizza Hut.
Reteaua de restaurante de tip fast-food KFC, lansata la nivel local in 1997, numara in prezent 30 de restaurante, dintre care 11 se gasesc in Bucuresti, cate trei in Iasi si Constanta, doua in Cluj, iar restul in orase ca Brasov, Oradea, Ploiesti, Craiova, Targu-Mures sau Arad. Urmatorul restaurant deschis sub brandul KFC va fi lansat la sfarsitul acestui an in centrul comercial Liberty Center din Capitala, investitia in amenajarea acestuia ridicandu-se la 300.000 de euro.
"Incercam sa intram doar in mallurile cu vad, in cele centrale, intrucat centrele comerciale nu mai sunt la fel de atractive ca acum cativa ani. In provincie, de exemplu, se inregistreaza un boom la fiecare deschidere de mall, dar apoi se mentine o frecventa mai scazuta. Oamenii nu sunt obisnuiti sa iasa, sa ia masa in oras. In provincie exista inca o reticenta in a cheltui banii la restaurant", crede Gogu.
Pe viitor, KFC continua politica agresiva de extindere, vizand deschiderea a minimum opt unitati pe an in Romania si Republica Moldova. KFC, care annual inregistreaza 10 milioane de clienti in Romania, a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de peste 18 milioane de euro, cu o crestere de peste 49% fata de perioada similara a anului trecut. 
Lantul Pizza Hut, care a inregistrat in primele sase luni ale lui 2008 aproximativ 5 milioane de euro, cu 27% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, nu are in plan o extindere atat de rapida, conceptul restaurantului implicand investitii mult mai mari.
"KFC si Pizza Hut sunt doua concepte diferite. Avem alti clienti, alta capacitate de cumparare, iar investitiile sunt mult mai mari. Anul acesta vom deschide si noi in Liberty Center si in centrul comercial din Chisinau, iar pentru 2009 vizam Capitala, avand in derulare proiecte in doua centre comerciale", explica Albu.
Pentru 2008 Pizza Hut si-a bugetat afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de 2007, iar KFC estimeaza o cifra de afaceri de 45 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior. Pe piata restaurantelor fast-food mai activeaza retelele internationale McDonald's si Burger King.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO