Companii

Proprietatile Dawnay Day, evaluate la 70 mil. euro

30.04.2008, 17:15 19

Proprietatile din Romania ale fondului britanic de investitii Dawnay Day, patru terenuri pentru dezvoltarea de malluri (Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare si Satu Mare) si centrul comercial Macromall din Brasov au fost evaluate la 70 de milioane de euro la sfarsitul anului 2007, in crestere cu aproape 10% fata de valorile de achizitie, se arata in raportul anual al companiei.
Dawnay Day a intrat pe piata locala in vara anului 2006, prin preluarea pentru 16,6 milioane de euro a centrului comercial Macromall din Brasov, evaluat in prezent la 17,1 mil. euro, respectiv un plus de 3%.
Ulterior, britanicii s-au asociat cu dezvoltatorul Atrium Centers, alaturi de care au achizitionat patru loturi de teren pentru realizarea de centre comerciale.
"Anul trecut compania a achizitionat patru terenuri pentru realizarea de centre comerciale in Romania, pentru un cost total de 37,3 milioane de lire sterline (47,3 milioane de euro). Planurile actuale prevad dezvoltarea unor spatii de peste 150.000 de metri patrati, cu o valoare de peste 300 de milioane de lire sterline (380 de milioane de euro) la finalizare", potrivit datelor companiei.
Cele patru terenuri sunt evaluate la 52,5 milioane de euro, in crestere cu 11% fata de pretul de achizitie, in timp ce investitia in dezvoltarea celor patru proiecte este estimata la aproximativ 300 mil. euro.
Cea mai importanta crestere in valoare a inregistrat-o terenul fostei fabrici Tricotaje Somesul din Cluj-Napoca, achizitionat pentru 12,3 mil. euro si evaluat la 14,2 mil. euro la sfarsitul anului trecut, potrivit consultantilor DTZ.
Pe langa centrul Macromall, deja operational, cel mai avansat proiect al companiei este Atrium Center Arad, la care lucrarile de constructie au fost incepute in acest an.
Proiectul implica o investitie de 75 milioane de euro, va fi livrat la sfarsitul anului viitor si va avea printre chiriasi nume precum Billa, Sephora, Marks & Spencer sau operatorul Cinema City.
In vara acestui an vor incepe lucrarile si la proiectul din Cluj, in timp ce constructia mallurilor Atrium Center din Baia Mare si Satu Mare va incepe la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor.
Dawnay Day Carpathian este un fond listat pe Bursa AIM de la Londra, cu activitate in Cehia, Ungaria, Polonia, Letonia, Lituania, Croatia si Romania si un portofoliu evaluat la peste 660 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO