Companii

Protestul ştiuleţilor: "Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii". Galerie FOTO

Protestul ştiuleţilor: "Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii". Galerie FOTO

Protestul ştiuleţilor

Autor: Gabriel Razi

16.03.2012, 17:43 1091

Doi activişti deghizaţi în ştiuleţi de porumb au protestat în astăzi împotriva ministrului Stelian Fuia pe trotuarul din faţa clădirii Ministerului Agriculturii. Protestatarii i-au reproşat lui Fuia că susţine organismele modificate genetic (OMG), din această cauză fiind incompatibil cu funcţia de ministru.

Noul şef de la Agricultură a ocupat în trecut mai multe funcţii executive în cadrul companiei americane Monsanto, unul dintre cei mai mari jucători la nivel mondial de pe piaţa OMG. După doar două ore de protest cei doi activişti au fost ridicaţi de jandarmi.

"Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii. Monsanto este cel mai mare producător la nivel mondial de OMG iar prezenta lor îi distruge pe micii producători locali. Agricultura sustenabilă se poate face doar cu ajutorul producătorilor mici", a spus Bogdan Buta, director executiv al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, o organizaţie non-guvernamentală din Cluj, referindu-se la faptul că noul şef de la Agricultură ar reprezenta în continuare interesele grupului american.

Acestea nu sunt primele acuze pe care activiştii i le aduc lui Stelian Fuia. În urmă cu o lună Coaliţia pentru Mediu din România, o organizaţie care reuneşte mai multe grupări ecologiste, a anunţat că se opune desemnării lui Fuia în funcţia de ministru al agriculturii tot ca urmare a asocierii în trecut cu Monsanto.

Înainte de a fi ministru Stelian Fuia a ocupat mai multe poziţii de management în business-uri din agricultură. La Monsanto Stelian Fuia a lucrat timp de şapte ani, ocupând mai multe poziţii în conducerea producătorului american de seminţe agricole atât în România, cât şi în cadrul filialei de la Bruxelles a producătorului. Ulterior, Fuia a pus bazele producătorului de biocombustibili Procera Agrochemicals.

Folosirea organismelor modificate genetic este un subiect controversat printre agricultori, ecologişti şi factorii de decizie. Opozanţii OMG spun că marile corporaţii forţează fermierii să cumpere seminţele la pachet cu pesticidele în fiecare an.

"Producătorul nu mai deţine porumbul pentru că Monsanto are patent pentru sămânţă. Fermierii sunt obligaţi să achiziţioneze în fiecare an seminţe şi pesticide de la Monsanto în timp ce în mod normal ar putea folosi seminţe de la recolta precedentă", a subliniat Bogdan Buta, care a precizat că îi cere demisia ministrului.

De celalaltă parte Mihaela Vasile, public affairs specialist în cadrul Monsanto România a spus că "oamenii sunt liberi să protesteze. Este dreptul fiecăruia, este o ţară liberă".

Monsanto avea la sfârşitul anului 2009 afaceri în România de 35 de milioane de euro şi 120 de angajaţi. Compania nu şi-a depus bilanţul în 2010. Compania deţine pe plan local o fabrică de seminţe în judeţul Ialomiţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO