Companii

Punct si de la capat in istoria pietei bursiere Rasdaq

30.10.2002, 00:00 14

Amibitia Rasdaq de a fi o alternativa a Bursei de Valori Bucuresti, macar ca reguli, incepe sa dea roade.
Incepand cu  de ieri, pe piata RASDAQ functioneaza doua "Categorii de Excelenta" (I si II) in care sunt promovate societatile cu performante financiare si de tranzactionare superioare. Admiterea companiilor la una din cele doua Categorii se face pe baza unor criterii legate de capital social, cifra de afaceri, profit si dispersia actionariatului.
In urma aplicarii acestor criterii, prevazute in regulamentul de functionare a pietei bursiere, 20 de societati comerciale au devenit eligibile pentru a fi promovate in Categoria I, iar 90 de societati pot cere sa fie listate la Categoria a II-a. Dintre acestea, pana in prezent, 9 societati si-au exprimat acordul privind promovarea in Categoria I si 23 de societati in Categoria a II-a. Conform oficialilor pietei RASDAQ, discutiile continua cu celelalte societati eligibile, neincluse pana acum in cele doua categorii. Nici una din aceste companii nu si-a exprimat pana acum refuzul de a fi inclusa intr-o categorie superioara.
Pe langa performantele financiare superioare, societetea de bursa RASDAQ intentioneaza sa incurajeze societatile listate la cele doua categorii sa promoveze standarde superioare de transparenta si corectitudine fata de actionari. Prin contractele semnate cu societatea bursiera, companiile s-au obligat sa publice, pe langa rapoartele financiare semestriale si rapoarte trimestriale si curente.
"Corectitudinea, transparenta, profitabilitatea sunt elementele fundamentale ale unei investitii - atat astazi cat si in viitor. Bursa electronica RASDAQ va actiona pentru promovarea acelor societati care vor indeplini aceste cerinte fundamentale, AY a declarat Anca Dumitru, director general al societatii bursiere RASDAQ. In urmatoarele sase luni, societatea RASDAQ nu va percepe comisioane suplimentare pentru listarea companiilor la cele doua Categorii.
Tot cu aceasta ocazie vor fi lansati indici specifici, RAQ - I si RAQ - II prin care se va putea urmari evolutia de ansamblu a preturilor de la cele doua categorii. Cei doi indici bursieri vor fi calculati in mod similar cu indicele general RASDAQ-C, luand in considerare variatiile de pret, ponderate cu valoarea capitalului social al fiecarui emitent. Valoarea initiala a indicilor este identica cu valoarea de luni a indicelui RASDAQ-C, 1079,22 de puncte. In prima zi de la lansare, cei doi indici au avut o evolutia slaba. RAQ-I a pierdut 0,25%, pana la 1.077,64 de puncte, iar RAQ-II a ajuns la 1.075,05 puncte, cu 0,4% mai putin fata de ziua precedenta.
O alta noutate este introducerea preturilor de referinta, care vor fi calculate ca medii zilnice ponderete ale preturilor la care se realizeaza tranzactiile. Includerea comaniilor in cele doua categorii va limita variatia zilnica a preturilor de tranzactionare. Limita maxima de variatie a pretului va fi de 15% pentru Categoria I, 20% pentru Categoria a II-a si 25% pentru celelalte societati (inscrise la Categoria de baza). Conform noului regulament de organizare a pietei RASDAQ, aceste limite nu sunt luate in considerare daca actiunile societatilor respective nu sunt tranzactionate o perioada mai mare de 30 de zile.
Introducerea tunelelor de pret si a categoriilor de tranzactionare au fost realizate  realizat pe baza Regulamentului 2/2002 privind transparenta si integritatea pietei RASDAQ, aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in luna septembrie.
Procesul de organizare a pietei va continua, urmand ca in perioada urmatoare sa fie suspendate de la tranzactionare peste 700 de societati comerciale pentru care se considera ca nu se poate asigura o piata ordonata pentru ca acestea nu au incheiat un contract de evidenta a actionarilor cu o societate de registru . Masura suspendarii va fi pusa in aplicare imediat ce CNVM isi va da acordul in acest sens. In prezent pe piata RASDAQ sunt suspendate de la tranzactionare peste 570 de societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO