Companii

Questiaux: Materialele de constructii vor atinge punctul maxim peste cel putin cinci ani

31.03.2006, 00:00 24

Philippe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Romcim, estimeaza ca piata materialelor de constructii din Romania va ajunge la apogeu in deceniul viitor.

"Piata materialelor de constructii inregistreaza o tendinta pozitiva care isi va atinge punctul maxim in perioada 2011-2014, daca ritmul de crestere se mentine sau chiar depaseste cresterea medie anuala a ultimilor patru ani si daca cresterea economica generala a Romaniei atinge nivelul de aproximativ 4% pe an", considera Questiaux. In acest context, consumul de ciment pe cap de locuitor in Romania este de circa 300 de kilograme, foarte aproape de cel din Franta - 350 de kilograme.

Lafarge este cel mai mare producator de ciment din lume si printre liderii din industria materialelor de constructii.

Grupul francez activeaza in Romania din 1997, investind peste 300 de milioane de euro pe pietele de ciment, betoane, agregate, gips carton sau sisteme de acoperisuri.

Estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de circa 680 de milioane de lei (190 mil. euro), in crestere cu 7% fata de anul trecut.

"Anticipam o crestere a cifrei de afaceri de 5-7%, dar este o apreciere minima pentru activitatea de ciment facuta la inceputul anului. Luand in calcul volumele la finele lunii martie, vanzarile au sanse sa se imbunatateasca", a declarat pentru Ziarul Financiar Phillipe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Romcim, filiala locala a grupului francez Lafarge. Un ritm de crestere mai accelerat il vor inregistra si celelalte divizii ale francezilor in Romania.

"In ceea ce priveste estimarea cresterii consolidate pentru anul acesta pe liniile de business ciment, agregate si betoane, gips si sisteme asociate, aceasta este mult mai optimista datorita cresterii asteptate in piata de agregate si a volumelor de placa de gipscarton si sisteme care beneficiaza de capacitate de productie majorata in 2006", precizeaza Questiaux.

Fostul vicepresedinte al diviziei de gips- carton din zona Euromed (Africa de Nord) in perioada 1997-2001, Phillipe Questiaux, 56 de ani, a venit in Romania in 2002.

Presedintele Lafarge Romcim a anuntat ca pregateste investitii de circa 100 de milioane de euro in perioada 2006-2012, in protectia mediului - respectarea normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana si in imbunatatirea productivitatii si a calitatii serviciilor. Francezii au investit anul trecut 20 mil. euro pe pietele de ciment, agregate si betoane si gips-carton.

"Sper ca proiectele de infrastructura anuntate vor demara potrivit planurilor si probabil ca vor incepe sa aiba un impact pozitiv asupra activitatii noastre incepand cu anul viitor", afirma Questiaux, care adauga ca piata constructiilor rezidentiale si a serviciilor va continua sa creasca rapid in 2006, cu 8-10%. In 2007, cresterea domeniului infrastructurii ar trebui sa fie mai puternica, potrivit reprezentantului Lafarge.

In ceea ce priveste pretul cimentului, in 2004 si 2005, preturile in lei au fost relativ constante in ciuda faptului ca s-au inregistrat cresteri importante ale tarifelor la electricitate si combustibili. "Pretul mediu al cimentului in 2005 a fost de aproximativ 230 de lei pe tona la poarta fabricii, in functie de sortiment si proprietatile speciale, dar si de modul de ambalare. Vom modifica preturile produselor noastre in functie de inflatia costurilor. Suferim din cauza majorarii semnificative a costurilor cu electricitatea si cocsul petrolier si nu am reusit sa recuperam aceste majorari anul trecut", explica Questiaux.

Lafarge Romcim a inregistrat anul trecut o crestere de 10% a cifrei de afaceri, pana la circa 640 milioane de lei (176 mil. euro), potrivit reprezentantilor companiei. Lafarge Romcim exporta anual un milion de tone de ciment, care reprezinta aproximativ 30% din volumul produs. Destinatiile cimentului romanesc sunt tari din Africa Occidentala, potrivit lui Questiaux.

Grupul Lafarge a intrat in Romania in 1997 prin achizitia producatorului de ciment Romcim. Francezii au investit pana acum peste 300 mil. euro in operatiunile din Romania, in toate cele patru divizii ale grupului: ciment, agregate si betoane, placi de gips-carton si materiale pentru acoperisuri.

Grupul francez este singurul de pe piata de ciment care nu a fuzionat activitatile pe care le detine pe piata materialelor de constructii.

"La nivelul grupului, functionarea celor patru divizii a fost intarita si validata in cadrul ultimei intalniri de la Evian din septembrie 2005. Prin urmare, diviziile care exista si in Romania isi vor mentine organizarea actuala. Nu ne asteptam la schimbari majore in viitorul apropiat din acest punct de vedere", precizeaza Questiaux.

Principalii competitori ai companiei Lafarge Romcim, atat pe piata interna, cat si la nivel international, sunt germanii de la HeidelbergCement si elvetienii de la Holcim. Lafarge, Holcim si HeidelbergCement isi impart in parti aproape egale o piata a cimentului de peste 300 mil. euro pe an.

Operatiunile grupului francez sunt reprezentate in Romania de Lafarge Romcim, Lafarge Agregate si Betoane, Lafarge Arcom Gips si partenerii din domeniul materialelor pentru acoperisuri ,Bramac Sisteme de Invelitori si Schiedel Sisteme de Cosuri. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO