Companii

Radu Maftei, primul CFO roman al P&G Balcani: E adevarat ca firmele au intrat in era directorilor financiari

Radu Maftei, primul CFO roman al P&G Balcani: E adevarat ca firmele au intrat in era directorilor financiari

Radu Maftei a intrat in P&G in urma cu aproximativ 12 ani, in cadrul unui seminar de training organizat de companie pentru studenti

08.10.2009, 23:26 553

Maftei a revenit in tara dupa aproximativ patru ani petrecuti lasediul central al P&G din Cincinnati (SUA), unde a condus inperioada 2005 - 2007 planningul financiar pentru Europa Centrala side Est si Asia.

El este succesorul lui Jean-Marie Vliegen, care a plecat laGeneva pe functia de director financiar pentru divizia dedetergenti a companiei pe regiunea Europei de Vest.

Maftei a intrat in P&G in urma cu aproximativ 12 ani, incadrul unui seminar de training organizat de companie pentrustudentii europeni. S-a angajat in anul 1997 ca analist financiar,iar in 2001 a fost trimis la sediul din Dubai al companiei pe pozitia de Finance Manager pentru regiuneaOrientul Mijlociu. De aici a plecat in 2005 in Cincinnati, lasediul central al P&G.

Revenit in tara, managerul roman spune ca noile realitati fac carolul CFO-ului intr-o companie sa devina mai important, pe fondulpresiunii pe lichiditati.

"The Economist avea mare dreptate sa declare ca am intrat in eraCFO-ului. Intr-un asemenea mediu, cand pietele se contractasemnificativ, CFO-ul are rolul extrem de important in a se asiguraca structura de costuri este flexibila, ajustand frecvent costurilein functie de planurile de vanzari. Un control si o intelegere aplanurilor de finantare ale companiei pot deveni elementul caredecide daca o companie mai exista sau nu pe piata. Pe acest fundal,in general in mediul de afaceri rolul directorilor financiari vadeveni mult mai proeminent", a afirmat Radu Maftei.

A doua schimbare in board

Numirea lui Maftei la conducerea departamentului financiar estea doua schimbare din board-ul de conducere al P&G Balcani dinacest an, dupa ce in luna iulie grecul Sotirios Marinidis a revenitin Romania ca director general al subsidiarei locale. P&G aavut anul trecut afaceri de 400 mil. dolari pe piata locala, fiindcel mai mare jucator pe piata bunurilor de larg consumnealimentare, cu branduri precum Ariel, Head & Shoulders,Pantene sau Gillette.

Afacerile P&G in Romania au inregistrat in 2008 un declincu un ritm single digit (mai mic de 10%) fata de valoarea din anulanterior, scadere pe care reprezentantii companiei o pun pe seamadeclinului din consum.

Si un greenfield

"Bineinteles ca in 2008 si 2009 a trebuit sa facem ajustari alecapitalului rulant si sa urmarim cu atentie sporita dezvoltariledin retail, dar atunci cand principiile sunt bine definite acesteajustari sunt normale si relativ usor de implementat", a mai spusMaftei.

Procter & Gamble are 990 de angajati in Romania. Companiaconstruieste in acest moment primul sau greenfield de pe piatalocala, la Urlati (Prahova), care va deveni in 2010 cea mai marefabrica de sampoane a P&G din lume. Proiectul va implicainvestitii totale de 100 mil. dolari si va crea circa 350 de locuride munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO