Companii

Raiffeisen Leasing isi va dubla ritmul de crestere anul viitor

19.10.2005, 21:18 8

Raiffeisen Leasing, societatea de profil a grupului Raiffeisen, estimeaza o dublare a ritmului de crestere al finantarilor in 2006, ca urmare a introducerii unor noi produse si a majorarii ponderii leasingului de echipamente in volumul total de finantari. Compania mizeaza anul acest pe contracte de 130-135 de milioane de euro, cu 10-15% mai mult fata de anul anterior. Pentru 2006, Raiffeisen Leasing vizeaza o crestere a volumului finantarilor de 22-27%, pana la 165 de milioane de euro.

"Anul viitor vom amplifica finantarile pentru echipamente si pentru leasing imobiliar, deoarece credem ca piata auto nu va mai inregistra aceeasi dezvoltare ca aceasta din 2005. Pana la sfarsitul anului vom introduce in portofoliu si leasing imobiliar, care va avea ca obiect principal proiecte industriale de anvergura si cladiri de birouri", a declarat Mihaela Mateescu, directorul de marketing al companiei.

In primele noua luni ale anului, societatea a incheiat 5.500 de contracte in valoare de 95 de milioane de euro. Din aceasta valoare 83% au reprezentat finantarile de autovehicule, iar restul de 17% s-a indreptat catre contractele de leasing de echipamente.

"Una dintre cauzele pentru care leasingul de echipamente nu este asa de bine dezvoltat in Romania este aceea ca nu exista o piata secundara a echipamentelor", sustine Mateescu.

"Pe de alta parte, cele mai multe firme de leasing au retineri in acordarea finantarilor pentru ca procedura de calcul al riscului este mult mai complexa si trebuie sa tina cont de un numar extins de factori, de la analiza planului de afaceri, pana la lichiditatea bunului la incheierea contractului", a adaugat ea.

In 2006, compania intentioneaza sa mareasca ponderea leasingului de echipamente pana la 20% in volumul finantarilor acordate.

Durata medie a contractelor din portofoliul societatii este de 38-42 de luni, iar la auto exista tendinta de a se prelungi pana la 5 ani, spune oficialul Raiffeisen Leasing.

Compania nu are in portofoliu produse de leasing operational, activand numai in domeniul leasingului financiar. Societatea isi atrage refinantarile in principal de la Raiffeisen Bank.

Cu un volum al contractelor de 117 milioane de euro la nivelul anului trecut, Raiffeisen Leasing s-a situat pe prima pozitie in randul celor noua companii membre ale Asociatiei de Leasing Bancar (ALB). Raiffeisen Leasing a fost infiintata in iulie 2002 ca membru al grupului financiar austriac Raiffeisen. Compania are o retea de 16 sucursale, amplasate la Arad, Bacau, Baia-Mare, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu-Mures si Timisoara.

Raiffeisen Leasing avea, la sfarsitul anului 2004, o cota de 8,5% din piata romaneasca de leasing. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO