Companii

Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Cluj este sub 15% - studiu

Autor: Laurentiu Cotu

17.11.2011, 12:58 201

Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Cluj a fost cuprinsă între 5 şi 15% în trimestru al treilea din acest an, piaţa continuând evoluţia pozitivă înregistrată în ultimii 3 ani, spun consultanţii firmei Coldwell Banker Affiliates of România. Al treilea trimestru al anului 2011 a adus pe piaţa de birouri din Cluj-Napoca o importantă creştere a activităţii, datorată în principal relocării unor mari companii dar şi extinderii altora, mai ales a firmelor care activează în domeniul IT&C.

În cazul clădirilor de clasa A, gradul de neocupare este de 10%. Pentru imobilele de clasa B, neocuparea diferă în funcţie de zonă, crescând o data cu îndepărtarea de zona 0 a oraşului: 8-10% grad de neocupare în zona centrală, 10-12% în cea semicentrală şi 12-15% în zona periferică. Pentru birourile de clasa C, gradul de neocupare este de 10-15%.

Cu un stoc relativ redus de spaţii de birouri şi cu o rată de ocupare ridicată (grad de neocupare de maxim 10%), chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca variază, în medie, între 14 şi 15 euro mp pe lună. Există însă o ofertă competitivă, consistentă de spaţii de birouri de clasa B unde nivelul mediu al chiriilor variază între 10 şi 12 euro mp. În ceea ce priveşte preţul mediu de vânzare al spaţiilor de birouri de clasa B, acesta este cuprins între 925 şi 1.300 euro mp. Chiriile pentru spaţiile de clasa C din zona periferică a oraşului variază între 7 şi 9 euro mp.

''Creşterea atractivităţii oraşului din punct de vedere investiţional este cel mai bine oglindită în mişcările de pe piaţa birourilor de clasa A, şi nu numai, din Cluj-Napoca, acest segment înregistrând o evoluţie mai bună în ultimii trei ani comparativ cu segmentul rezidenţial'', a declarat Ana Maria Burcă, managing partner Coldwell Banker Affiliates of România, biroul din Cluj-Napoca.

Cele mai cunoscute clădiri de birouri din Cluj-Napoca sunt Power Bussines Center, Maestro Business Center, City Business Center, Olimpia Business Center, Sigma Center, Iulius Business Center şi din această toamnă, Silver Business Center.

În prezent, există un număr important de noi proiecte care ar putea fi dezvoltate pe termen mediu în Cluj-Napoca, însumând circa 110.000 de metri pătraţi închiriabili de birouri, majoritatea de clasa A, spun consultanţii firmei Coldwell Banker. În condiţiile în care, cererea pentru spaţii de birouri în clădiri reprezentative, pentru închiriere, a înregistrat creşteri de la un an la altul, multe companii business din Cluj rămăn fără locuri vacante. Birourile modernizate şi utilate conform standardelor europene sunt cele mai căutate în prezent.

Coldwell Banker Affiliates of România este reprezentanţa locală a companiei americane Coldwell Banker, care acoperă 45 de ţări cu 3.800 de birouri şi are peste 120.000 de consultanţi şi brokeri. Compania americană este deţinută de Realogy Corporation, unul din cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Pe piaţa locală, Coldwell Banker oferă servicii de consultanţă, brokeraj şi management al proprietăţilor imobiliare pe toate segmentele pieţei: rezidenţial, birouri, industrial, terenuri şi investiţii. Coldwell Banker a ajuns în prezent pe piaţa locală la o reţea de 21 de sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO