Companii

Reinhard Hatti, Egger: Am fost aproape de o tranzactie cu Gruppo Frati, dar am ales un greenfield de 500 mil. euro

Reinhard Hatti, Egger:  Am fost aproape de o tranzactie cu Gruppo Frati, dar am ales un greenfield de 500 mil. euro

Reinhard Hatti, director de vanzari si export al grupului Egger: In perioada cand tarile vestice inregistrau o stagnare, zona central si est- europeana era cea care lucra la turatie maxima si, pentru ca aveam posibilitatea de a investi, ne-am putut orienta catre aceasta zona.

21.09.2007, 14:03 93

Reinhard Hatti, directorul de export al grupului austriac Egger, care deruleaza o investitie de 500 mil. euro la Radauti, rezuma traseul companiei pe piata locala in cateva cuvinte: o "batalie" cu un alt grup austriac, Kronospan, pentru achizitia fabricilor detinute in Romania de italienii de la Gruppo Frati si o alegere intre Romania si tarile baltice pentru un greenfield de 500 mil. euro.
"Eram foarte aproape de finalizarea procesului de due-dilligence (pentru achizitia fabricilor de la Sebes detinute atunci de Gruppo Frati - n. red.), dar pana la urma cei de la Kronospan au fost mai rapizi in luarea deciziilor. Si probabil ca au facut o oferta mai mare. Dupa aceea am ajuns la concluzia ca este mai bine sa facem un greenfield decat sa investim in modernizarea unor unitati deja existente", a spus intr-un interviu acordat ZF Reinhard Hatti, director de vanzari si export al grupului Egger.
Compania austriaca Egger este unul dintre cei mai mari producatori europeni de placi aglomerate din lemn (PAL), placi din fibre de lemn de densitate medie (MDF) si placi OSB, folosite in principal in industria mobilei.
Anul trecut, Egger a inceput cel mai mare proiect greenfield al sau, constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului langa Radauti. Investitia totala se ridica la 500 mil. euro, iar prima faza, care nu s-a incheiat inca presupune constructia fabricii si inceputul productiei si este estimata la 210 mil. euro. Conform planurilor companiei, fabrica va intra in functiune la inceputul anului 2008, in acest moment lucrarile de constructie incadrandu-se in grafic. Fabrica va produce in faza initiala PAL brut si PAL melaminat si este si cea mai mare investitie greenfiled din industria locala a prelucrarii lemnului.
"In Europa de Vest, piata de profil a stagnat timp de mai multi ani, abia in 2006 a inceput sa-si revina. In 2007 ne asteptam ca piata sa urmeze tendinta de anul trecut. In perioada cand tarile vestice inregistrau o stagnare, zona central si est-europeana era cea care lucra la turatie maxima si, pentru ca aveam posibilitatea de a investi, ne-am putut orienta catre aceasta zona", a motivat reprezentantul Egger decizia de a investi in Romania.
La acestea au contribuit traditia puternica pe care o are Romania in industria mobilei, inclusiv in prelucrarea lemnului, precum si perspectivele de crestere ale acestor sectoare.
Cea mai mare piata pentru Egger din punctul de vedere al vanzarilor este Germania, dar si celelalte zone unde compania are unitati de productie precum Austria, Franta, Marea Britanie si Rusia. De asemenea, un volum important se realizeaza in Europa Centrala si de Est.
"Europa Centrala si de Est este o piata tinta pentru Egger atat din punctul de vedere al vanzarilor si al marketingului, cat si prin prisma investitiilor. Proprietarul nostru spune ca nu vrea sa investeasca in America sau Asia si ca viitorul nostru este Europa, in special Europa Centrala si de Est", a explicat Hatti.
Din totalul productiei Egger aproximativ 35% merge la export, iar din acest procent aproximativ 50% se orienteaza catre zona central si est-europeana.
"Ne asteptam ca in Romania costurile cu forta de munca sa fie mai mici, dar in cazul unei afaceri ca a noastra, acestea nu sunt o componenta esentiala a structurii cheltuielilor. Pe de alta parte, diferentele de pret la nivelul materiilor prime intre tarile vestice si Romania devin din ce in ce mai mici", spune Hatti.
La nivel de reprezentanta, Egger activeaza pe piata din Romania de peste 7 ani, iar in exercitiul financiar mai 2006-aprilie 2007 compania a realizat vanzari de peste 40 mil. euro pe piata interna.
Peste 30% din vanzarile Egger in Romania se realizeaza direct catre producatorii de mobila, printre clientii companiei austriece aflandu-se jucatori precum Mobexpert, Elvila, Silvarom sau Lemet.
Reprezentantii Egger estimeaza piata de PAL melaminat din Romania la 160 mil. euro, cu un volum de vanzari de 35 de milioane de metri patrati. Potrivit acestora, piata a crescut anul trecut cu 10-15%, iar anul acesta estimam o crestere similara.
Noua fabrica Egger din Romania este proiectata pentru o productie de PAL brut de peste 600.000 de metri patrati pe an. Aproximativ 80% din aceasta cantitate va fi procesata in continuare si distribuita pe piata sub forma de placi melaminate.
Compania Egger a fost infiintata cu peste 45 de ani in urma in Austria si produce placi din material lemnos in 15 fabrici din Europa, avand peste 5.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO