Companii

Relansarea CosmoRom ar putea da tonul unui razboi al preturilor intre operatori

30.05.2005, 18:09 16

Reintrarea in forta pe piata de telefonie mobila a CosmoRom, anuntata pentru acest an, va fi insotita de oferte comerciale suficient de atractive pentru a relansa competitia, au anuntat noii actionari majoritari ai operatorului.

Scaderea tarifelor pentru apeluri si a preturilor la telefoanele mobile ar putea declansa o reactie in lant in råndul competitorilor Orange, Connex si Zapp, iar unii analisti nu exclud varianta ca pe piata autohtona de telefonie mobila sa se declanseze un adevarat a??razboi al preturilora??. Responsabilii operatorilor concurenti nu au dorit sa comenteze pe aceasta tema.

Intrebat daca relansarea CosmoRom va fi insotita si de un proces de rebranding, ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy a raspuns a??cred ca daa??. Oficial, compania elena CosmOTE , care a preluat 70% din actiunile CosmoRom pentru 120 de milioane de euro in cash, nu a facut vreo declaratie in acest sens.

In urma tranzactiei, CosmOTE va finanta si va conduce operatorul CosmoRom relansat. La conducerea operatorului din Romånia a fost numit Nikolaos Tsolas, fostul director executiv al diviziei de telefonie mobila din Bulgaria a OTE, GloBul. CosmOTE va investi in urmatorii ani o suma de aproximativ 400 de milioane de euro la CosmoRom, una din tintele imediate fiind extinderea ariei de acoperire a retelei, conform oficialilor RomTelecom. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmeaza sa scoata la licitatie alte doua licente pentru telefonia 3G, iar CosmoRom poate fi una din companiile care va aplica pentru a obtine o astfel de licenta, a apreciat ministrul Nagy.

CosmoRom se va relansa comercial pe piata romåneasca de telefonie mobila in cursul acestui an, a precizat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy. a??In urma tranzactiei, CosmoRom nu mai are datoriia??, a spus el, precizånd ca datoriile de aproximativ 200 de milioane de euro au fost achitate de actionari. Insa conform unui comunicat al CosmOTE, de la datoriile CosmoRom care au fost eliminate in urma tranzactiei au fost exceptate 16 milioane de euro datorate diviziei pentru operatiuni internationale a OTE (OTE Inter-national) si alte doua milioane de euro catre alti creditori.

a??Nu subestimam dificultatile pe care le presupune relansarea unui operator pe piata din Romånia, insa avem incredere deplina ca vom avea succesa??, a spus si Panagis Vourloumis, presedinte si director executiv al OTE. a??Suntem foarte increzatori in economia romåneascaa??, a spus el.

a??Aceasta tranzactie inlatura o povara imensa din punct de vedere strategic pentru RomTelecom. Povara s-a transformat intr-un mare cåstiga??, a spus James Hubley, director executiv al RomTelecom. a??Astfel le vom putea prezenta utilizatorilor o oferta completa de servicii de telecomunicatii.a??

Ministrul comunicatiilor a mai spus ca relansarea CosmoRom face sa devina mai realizabil un alt obiectiv al guvernului, listarea la bursa a actiunilor detinute de stat la RomTelecom. a??CosmoRom este o companie gata de relansare, iar RomTelecom - o companie fara un subsidiar cu datorii, astfel ca poate fi initiata procedura de listare la bursaa??, a spus Nagy.

La sfårsitul acestui an sau inceputul anului urmator, o parte dintre actiunile statului ar putea fi listate la bursa, operatiunea fiind in prezent in faza de selectare a unui consultant, a precizat el. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO