Retail&Agrobusiness

Daniel Constantin rămâne în fotoliul de la Agricultură. Are pe lista de priorităţi irigaţiile şi proiectele pe bani europeni

Daniel Constantin rămâne în fotoliul de la...

Autor: Gabriel Razi

19.12.2012, 12:50 411

Daniel Constantin (33 de ani), liderul Partidului Conservator, rămâne în fotoliul de la Ministerul Agriculturii şi în cabinetul Ponta 2, după ce el a ocupat aceeaşi poziţie şi în primele şase luni de la venirea la putere a USL. El a ajuns să fie cel mai tânăr ministru al agriculturii din ultimii 20 de ani după ce a fost propulsat în prim planul politicii de Dan Voiculescu.

Poziţia de ministru al Agriculturii este şi cea mai importantă misiune din cariera liderului PC în condiţiile în care el este unul dintre cei mai puţini experimentaţi miniştri ai noului cabinet Ponta, având în vedere că o bună parte din colegii săi de Cabinet au mai ocupat în trecut poziţia de număr unu într-un minister.

Înainte de a prelua conducerea PC Daniel Constantin, licenţiat în inginerie agronomică, a fost pentru o perioadă scurtă de timp director al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, insistuţia responsabilă de distribuţia subvenţiilor pentru terenurile agricole.

În timpul primelor şase luni de mandat în fruntea Ministerului Agriculturii Daniel Constantin s-a făcut remarcat după ce a intrat în conflict în mai multe rânduri cu organizaţiile locale de fermieri după ce seceta a muşcat adânc din productivitatea producătorilor agricoli din România.

Odată cu noul mandat el are ocazia de a pune în aplicare şi strategii cu impact pe termen mai lung în condiţiile în care în primul mandat el a anunţat că se va concentra pe măsurile cu efect imediat.

Constantin are de gestionat un buget de 3,5 miliarde de euro dar şi un minister care are în subordine şase agenţii şi un total de peste 7.500 de angajaţi. El este responsabil de bunăstarea a 3,8 milioane de mici fermieri dar şi a peste 30.000 de companii din agricultură.

Prima prioritate a lui Daniel Constnatin la Agricultură sunt negocierile la Bruxelles pentru fondurile europene şi bugetul de subvenţii ce urmează a fi alocat României începând cu 2014, odată cu debutul noului exerciţiu financiar la UE.

El are de negociat un buget de subvenţii pentru fermieri şi în cadrul Cabinetului de la Bucureşti în condiţiile în care fermierii fac presiuni de mai multă vreme pentru suplimentarea acestor fonduri.

Constantin are de găsit soluţii şi pentru problema sistemului de irigaţii, “un dosar” nerezolvat de 20 de ani care ţine pe loc atât creşterea productivităţii în fermele locale dar temperează şi avântul investitorilor în acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO