Retail&Agrobusiness

Exporturile de produse din tutun au crescut în 2023 cu peste 200 mil. euro an/an, la aproape 1,7 mld. euro. BAT România: tutunul a avut o contribuţie de peste 1,2 mld. euro la balanţa comercială a României, plus 9% an/an

Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT şi Director General BAT România

Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT şi Director General BAT România

Autor: Cristina Bellu

22.05.2024, 10:41 75

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun brut şi prelucrat, precum ţigarete şi consumabile pentru produsele din tutun încălzit, a fost de 1,68 de miliarde de euro în 2023, marcând o creştere de 200 de milioane de euro faţă de anul anterior, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În paralel, valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat în 2023 a fost de circa 412 de milioane euro, astfel contribuţia pozitivă a sectorului tutunului la balanţa comercială a României crescând la o valoare de peste 1,2 miliarde de euro, faţă de 1,1 miliarde de euro în anul anterior, plus 9,09% an/an, spun oficialii BAT România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a tutunului.

Compania exportă circa 70% din volumele produse la Ploieşti (ţigarete şi consumabile din tutun pentru glo), unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului şi unde s-au investit până în prezent peste 500 de milioane de euro.

„Rămânem un partener strategic în dezvoltarea economică a României, prin investiţiile continue directe şi indirecte”, spune Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT şi Director General BAT România.

Volumul exporturilor produselor din tutun a crescut cu peste 300 de milioane de euro în ultimii 3 ani, evoluând de la 1,34 miliarde de euro în 2021 la un volum total de peste 1,68 miliarde de euro la nivelul anului trecut, mai arată datele INS.

De asemenea, potrivit INS, în 2023 produsele din tutun au reprezentat circa 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24