Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Robert Aurelian Şova, preşedintele CECCAR: Administratorul unei societăţi trebuie să îşi aleagă un contabil profesionist; e ca diferenţa dintre vraci şi doctor

24.09.2015, 13:52 2460
Administratorul este prima persoană care răspunde în faţa legii pentru toate problemele apărute la o societate, iar el trebuie să îşi aleagă un contabil profesionist, ideal un expert contabil, care poate fi tras la răspundere şi în cadrul profesiei, a spus la ZF Live Robert Aurelian Şova, preşedintele CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România).
 
„Administratorul trebuie să îşi aleagă un contabil profesionist. Dacă criteriul de selecţie e preţul, atunci îşi asumă problemele de mai târziu. Este ca diferenţa dintre a te duce la vraci sau la doctor. Mulţi antreprenori au ales să lucreze cu vraci şi acum plătesc.“
 
Practica arată că, mai ales la IMM-uri, antreprenorul este şi administrator. În România, există circa 21.000 de experţi contabili activi, aceştia făcând parte din CECCAR. Obligaţia lor este să respecte normele de etică şi educaţie stabilite la nivel international de IFAC (Federaţia Internaţională a Contabililor), urmează anual programe de formare pentru puncte credit, după standardul IFAC, şi au mereu în vedere componenta de pregătire profesională. „Experţii contabili au nişte obligaţii, se supun controalelor. Noi raportăm anual la IFAC auditarea profesiei, calitatea serviciilor. Cei care nu sunt membri ai asociaţiei nu pot profesa pe cont propriu, ci doar ca angajaţi.“
 
Pentru a deveni expert contabil, un absolvent de studii economice trebuie să facă un stagiu, după modelul avocaţilor şi al medicilor, apoi urmează examenul final de absolvire. „Am propus în cadrul ASE ca anumite programe de master, care au curricula care corespunde necesarului de formare al CECCAR, să permită absolvenţilor intrarea direct în perioada de stagiu“.
 
Importanţa expertului contabil a crescut exponen­ţial în ultimii ani, iar antreprenorii au devenit tot mai atenţi la acest aspect, pentru că greşelile făcute de un contabil pot costa foarte mult o companie.
 
„Un expert contabil are o imagine în profunzime asupra companiei, el înţelege core­laţiile între procese şi le transpune în cifre. El poate da informaţii despre rentabilitatea unei investiţii.  El înţelege de ce cresc costurile pe o zonă, de ce cresc veniturile în alta“.
 
De cele mai multe ori directorii financiari sunt experţi contabili, dar nu este singura variantă, managerul putând opta pentru angajarea pe post de consultant a unui astfel de profesionist.
 
„O greşeală a unui contabil poate genera costuri foarte mari pentru o companie. Ai uitat să depui o declaraţie, ai depăşit un termen, etc. Contabilii trebuie să fie foarte atenţi. Important este să repare greşeala. E bine ca un antreprenor să ţină cont de profesionalism şi de pârghiile profesiei atunci când alege un expert contabil“.
 
În cazul în care un alt contabil observă greşeli în rapoartele unui coleg, într-o companie, poate face un raport, la cerere, către antreprenor sau administrator. Mai departe e obligaţia antreprenorului de a lua măsuri sau nu pentru a remedia deficienţele.
 
Preşedintele CECCAR atrage atenţia că, deşi profesia de administrator există în nomenclatorul ocupaţiilor din România, nu există şi un standard ocupational recunoscut. Astfel, ASE a decis să deruleze un proiect de cursuri de administrator şi să elaboreze un standard care să stabilească lista de compentenţe şi abilităţi pe care trebuie să le aibă un administrator de societate comercială.
 
 
Expert contabil sau subcontractare?
 
Opţiunea între a angaja un expert contabil sau să subcontractezi serviciile de contabilitate către o firmă specializată depinde de structura afacerii, dacă se justifică sau nu existenţa unui contabil full time. „În cazul unui business complicat poate e mai bine să opteze pentru subcontractare către o firmă care poate acoperi diferite aspecte ale afacerii“
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO