Companii

Reuters: piata inghite tot mai multa informatie financiara

03.06.2005, 19:09 38

Profitand de faptul ca piata romaneasca cere tot mai multa informatie economica, filiala din Romania a celui mai mare furnizor de stiri din lume, Reuters, va lansa in curand trei produse adaptate pietei autohtone.

Oferta grupului Reuters cuprinde un soft de informare adresat companiilor mici si mijlocii, dar si investitorilor privati RDS (Reuters Domestic Service), precum si doua platforme de tranzactionare. "Romania este o piata in crestere si cu potential. Companiile si intreaga comunitate financiara au devenit mai active si mai sensibile la informatie", afirma Claus Ipsen, Managing Director pentru Reuters Europa Centrala si Balcani.

"Ne-am gandit la noi instrumente de lucru pentru piata bancara, care are o atitudine proactiva si reprezinta principalul nostru client in Romania. Bancile sunt sensibile fata de informatia financiara si de sistemele de tranzactionare si gasesc mai usor disponibilitatea de a investi in acestea", explica Ipsen.

RDS este un produs care are ca destinatari clientii din sectorul middle-corporate, dar si persoanele fizice care doresc sa primeasca informatii financiare cum ar fi ratele dobanzii sau cursurile de schimb ale principalelor valute. Pretul acestui soft variaza intre 180 si 300 de euro, in functie de modulul pe care si-l alege utilizatorul, care inseamna acces la un numar mai mare sau mai mic de piete (bursa de valori, bursa de marfuri)

In ce priveste cele doua platforme de tranzactionare, Reuters Trading for Fixed Income (RTFI - platforma Reuters pentru titluri cu venit fix) si Reuters Trading for Foreign Exchange (RTFX - platforma Reuters pentru tranzactii valutare), acestea vor avea ca target sectorul bancar si institutiile financiare cu care lucreaza bancile, care reprezinta deja majoritatea clientilor Reuters din Romania.

RTFI este un sistem electronic care permite tranzactionarea titlurilor cu venit fix, cum ar fi bondurile, in mai multe monede nationale. RTFX permite utilizatorului care foloseste deja desktopul 3000 Xtra (statia de lucru traditionala a Reuters) sa tranzactioneze valute in timp real, sa primeasca asistenta pentru a-si asigura pozitia de trader si sa acceseze terminalele de informatii pentru a vedea analize sau grafice realizate de expertii Reuters.

RTFI si RTFX vor putea fi accesate gratuit de catre market takeri (clientii care doar consulta cotatiile), in timp ce market makerii (firmele sau persoanele autorizate care tranzactioneaza efectiv) va trebui sa achizitioneze produsul. Preturile nu au fost inca stabilite, pentru ca acestea vor depinde in mare masura de volumul tranzactiilor si numarul de utilizatori.

In Romania, Reuters are 30 de angajati, dintre care sapte sunt jurnalisti si fotografi si este lider de piata pentru ca realizeaza majoritatea softurilor de pe piata interbancara si cea valutara. Bloomberg este principalul competitor al grupului Reuters pe piata serviciilor financiare.

"Contactul cu clientii este extrem de important. Aproape toate bancile sunt clientii nostri, iar in viitor cred ca vom lucra foarte mult si cu IMM-urile. Cateodata, focusul se schimba, iar trendul pentru Romania este reprezentat acum de pietele de instrumente financiare cu venit fix si piata FOREX (valutara - n.red.), deoarece clientii si-au concentrat atentia asupra acestor nise", spune Ipsen.

In opinia lui Ipsen, Romania va prinde in curand din urma pietele financiare din alte tari, ca Polonia sau Ungaria. "Deosebirea fundamentala dintre Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est este faptul ca, desi piata nu e efervescenta acum, va avea loc suficient sa se extinda. In plus, in alte tari comunitatea financiara este destul de sofisticata si cererea de servicii informationale este pe masura, dar Romania este pe acelasi drum", sustine Ipsen.

Reuters Romania SRL a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 34,3 miliarde de lei (aproximativ 950.000 de euro) si un profit net de 2,44 miliarde de lei (67.000 de euro). Datele pe 2004 nu au fost date publicitatii. La nivel global, grupul s-a confruntat cu o scadere a veniturilor in primul trimestru al acestui an, in cadrul diviziei sale principale, cu 1,4 %, datorita scaderii cererii de servicii financiare a bancilor americane. Actiunile Reuters au castigat 61 de procente in 2004 si 8,9% anul acesta, dar Reuters a prognozat ca venitul din vanzarea de informatii bancilor va scadea cu 1,5% in 2005.

andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO