Companii

Rolast spera la profit in acest an

24.03.2003, 00:00 18

Dupa doi ani de pierderi, fabricantul de produse din cauciuc sintetic si mase plastice Rolast Pitesti estimeaza ca in anul 2003 va obtine un profit brut de 49,7 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 874 miliarde de lei.
Anul trecut, Rolast isi propusese in Bugetul de Venituri si Cheltuieli, sa obtina un profit brut de 57 miliarde de lei, dar a incheiat anul cu o pierdere neta de aproape 25 miliarde de lei, dupa ce cu un an inainte, pierderea a fost de 21 miliarde de lei. Cifra de afaceri pe anul trecut, de 677 miliarde de lei a reprezentat doar doua treimi din ceea ce isi propusese conducerea companiei la inceputul anului.
Principalele cauze care au dus la scaderea rezultatelor financiare au fost depreciarea in termeni reali a dolarului in raport cu moneda nationala, care a afectat, negativ rezultatele companiei din vanzarile pe pietele externe. Companiile chinezesti si indiene au reusit in ultimii ani sa ofere produse similare la preturi mai mici.
Scaderea vanzarilor si pierderile inregistrate au motivele pentru care fostul director al Rolast a fost demis la inceputul lunii decembrie a anului trecut. Noul director intermar Dan Popescu a promis un program de restructurare care sa vizeze cresterea calitati, diminuarea costurilor si imbunatatirea sistemului de management.
Rolast produce o gama larga de articole din cauciuc (benzi de transport, placi tehnice, covoare, curele, furtunuri, etc)  si are o capacitate instalata de 31.000 tone anual cu un nomenclator de peste 20.000 de repere. Compania a fost infiintata in anii comunismului pentru a aproviziona industria constructoare de masini cu repere de cauciuc si industria extractiva cu benzi transportoare.
Compania este controlata in prezent de fondurile de investitii Romanian Investment Fund (RIF), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Romanian Investment Company Cyprus (RIC). Cea mai mare detinere apartine RIF, care detine 34,07% din capitalul Rolast  in urma unor schimburi de actiuni cu fondul de investitii Broadhurst anului trecut. RAEF detine 31,37% din actiuni iar RIC - 20%.  Investitia celor trei fonduri in Rolast a ajuns la maturitate, iar RIF, RAEF si RIC trebuie sa caute un investitor strategic pentru a vinde compania pana la sfarsitul acestui an, dar rezultatele financiare slabe ar putea ingreuna gasirea unui investitor dispus sa cumpere compania.
Actiunile Rolast sunt cotate la categoria I a Bursei de valori Bucuresti, iar datorita rezultatelor financiare slabe ar putea fi retrogradata in acest an la categoria a II-a. Pierderile inregistrate de companie au afectat cotatiile actiunilor la Bursa, unde pretul a coborat in ultimele sedinte pana la 830 lei/actiune, minimul ultimelor sapte luni de tranzactionare. La aceasta cotatie, valoarea de piata a companiei este de 7,7 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO