Companii

România este codaşă la capitolul asigurări private de sănătate. Motivele pentru care asigurările private de sănătate nu sunt cunoscute la noi în ţară

România este codaşă la capitolul asigurări private de...

Autor: Mediafax

12.09.2013, 11:05 1013

România este codaşă la capitolul asigurări private de sănătate. Asta arată  statisticile de specialitate, dar şi experţii din domeniu. „Asigurările private de sănătate nu sunt cunoscute în România. Sunt puţini oameni care au încheiat o astfel de poliţă de asigurare, dar în acelaşi timp sunt şi puţini specialişti care se pricep la asigurări de acest tip. În plus, la noi în ţară sunt puţine companii care oferă asigurări private de sănătate”, a declarat Theodor Alexandrescu, Preşedintele Metropolitan Life.

Numărul românilor care au o asigurare privată de sănătate este unul destul de restrâns, chiar dacă „public ţintă” există, după cum susţin experţii din domeniul asigurărilor. Acest lucru se va schimba de la anul, odată cu introducerea pachetului de bază de servicii medicale

 

80.000 de români au ales asigurările private de sănătate

 

Statisticile de specialitate arată că anul trecut această piaţă valora doar  80 de milioane de lei, costul mediu al unei poliţe de asigurări fiind 1.000 de lei. „Asta înseamnă că în jur de 75.000 – 80.000 de români au o asigurare de sănătate privată”, a precizat Theodor Alexandrescu.

 

Odată cu introducerea unui pachet de bază de servicii medicale, românii vor fi nevoiţi să îşi încheie o asigurare privată de sănătate, care va purta numele de asigurare complementară.  Acestea vor deconta inclusiv afecţiunile de care clientul suferă, fără ca acest fapt să se reflecte în costuri suplimentare, punctează reprezentantul Metropolitan Life.  Acesta spune că înainte de a încheia o poliţă de asigurare de sănătate românii vor trebui să îşi facă o serie de analize. „În funcţie de suma asigurată, pacientul îşi va face un anume set de analize - de la cele simple, de sânge, biochimie sau hematologie, până la examene complexe - radiografie, ecografie, EKG-uri. Prin aceste analize asiguratorii vor să cunoască starea de sănătate a asiguratului”, a precizat Alexandrescu. Costul analizelor va fi suportat de asiguratori, aşa cum se întâmplă şi în prezent.

 

Criteriile după care se calculează costurile unei poliţe de asigurări private de sănătate

 

Vârsta clientului şi tipul de servicii medicale disponibile cu o poliţă de asigurări private de sănătate sunt factorii care determină costurile unei asigurări private de sănătate. „Odată cu înaintarea în vârstă cresc şi costurile unei asigurări private de sănătate, deoarece această categorie de persoane este un mare consumator de servcii medicale. În plus, tipul de servicii medicale, printre care se numără cele de profilaxie, de medicină primară, de tratament şi de reabilitare, reprezintă şi ele un factor important atunci când se încheie o astfel de poliţă. În funcţie de câte servicii acoperă asigurarea, adică cu atât este mai complexă, cu atât costurile sunt mai mari, ele fiind proporţionale. Orice asigurare este ca o carte de credit: are o limită. Nu există unlimited. Undeva există o limită. Preţul unei asigurări care îţi dă o limită confortabilă pentru orice tip de afecţiune pentru un bărbat sau pentru o femei, care are 35 de ani, poate ajunge la 5.000 – 6.000 de euro. Este o asigurare care îţi dă un confrot că eşti acoperit total”, a afirmat Theodor Alexandrescu.

 

Preşedintele Metropolitan Life spune că costurile unui act medical nu diferă în funcţie de veniturile pacientului, astfel că nici costurile unei poliţe de asigurări private de sănătate nu au cum să fie diferite. Preţul unei poliţe de asigurări de sănătate este calculat în funcţie de numărul de servicii medicale disponibile şi de numărul de spitale agreate de asigurator. „Diferenţe în privinţa costurilor actului medical pot apărea şi în funcţie de nivelul de pregătire al medicului, dar acestea nu sunt foarte mari, deoarece un tratament este bazat pe medicamente, iar costul acestora este acelaşi. Boala nu ţine cont că eşti bogat sau sărac, iar atunci diferenţierea nu se face în funcţie de cât îţi permiţi. Sub o anumită limită nu poţi să pici. Nu poţi să spui că dacă câştigi numai 1.000 de ron nu ai nevoie de o asigurare privată de sănătate. Sunt anumite costuri fixe în sistemul sanitar care nu ţin cont de veniturile unei persoane. De exemplu, un anumit medicament care e eficient în nu ştiu ce tip de cancer are acelaşi cost atât pentru bogat, cât şi pentru sărac. Costul unei asigurări de sănătate nu este proporţional cu venitul, este disproporţional tocmai datorită acestor costuri”, a punctat Alexandrescu.

 

De ce asigurările private nu sunt răspândite în România

 

Principalul motiv pentru care numărul asigurărilor private de sănătate este unul redus este faptul că costurile unei astfel de poliţe sunt extrem de ridicate. Practic, nu oricine îşi permite o astfel de asigurare. „În termeni tehnici, asigurările complementare se numesc asigurări cu condiţii pre-existente. În mod normal, costul unei astfel de asigurări private este ridicat. Totuşi, acestea vor deveni accesibile pentru populaţie pentru că noua legislaţie va prevedea deductibilitatea lor şi pentru că asigurătorii vor avea acces la o masă extinsă de oameni care să le permită realizarea dispersiei de risc”, explică Theodor Alexandrescu.

 

Un alt motiv pentru care asigurările private nu sunt extrem de cunoscute la noi în ţară este reprezentat de faptul că acest tip de asigurări necesită preluarea unui risc, şi anume acela de îmbolnăvire. „Acest risc este foarte dificil de gestionat. Pentru a putea fi gestionat trebuie să ai masă critică şi trebuie să faci investiţii pe termen lung. Nu poţi să ai rezultate, respectiv profit, pentru acţionari, pe termen scurt, ţinând cont de faptul că banii încep să fie cheltuiţi din momentul în care este încheiată o poliţă de asigurări de sănătate. Nu este ca la sistemul de pensii, unde aşteptăm 20 de ani pentru ca oamenii să îşi primească pensia. Aici, în domeniul asigurărilor, despăgubirile sunt făcute încă de a doua zi”, a menţionat preşedintele Metropolitan Life.

 

Diferenţele dintre o asigurare privată de sănătate şi un abonament privat de sănătate

 

Chiar dacă termenul de asigurare privată de sănătate este cunoscut de puţini români, termenul de abonamente private de sănătate pare să câştige tot mai mult teren în rândul corporatiştilor. Cu toate astea, există o mare diferenţă între cele două tipuri de servicii medicale private. Abonamentele medicale se încheie cu o clinică privată anume, acoperă în general servicii din ambulatoriu (consultaţii, analize, uneori şi imagistică), nu însă şi intervenţii chirurgicale sau tratamente mai complexe investigaţii imagistice de tip CT, RMN, PET.

 

Pe de altă parte, asigurările private de sănătate sunt încheiate cu o companie de asigurări şi permit acces la un număr mai mare de clinici private şi acoperă mai multe riscuri, inclusiv tratamente pentru cancer, servicii de transplant, evacuare aeriană de urgenţă, naştere, medicaţie şi investigaţii imagistice de tip CT, RMN.

 

Cum se încheie practic abonamentele private de sănătate: companiile mari încheie un contract de servicii medicale cu o clinică privată. În baza acestor contracte, angajaţii beneficiază de o serie de servicii medicale în sistemul privat de sănătate fără să scoată un ban din buzunar.

 

În România, piaţa abia ajunge la 50 milioane de euro, dintr-un total de 5,25 miliarde de euro, la cât este cifrată valoarea totală (de stat plus privat). Asta înseamnă că procentul asigurărilor private este de 0,4% din piaţa serviciilor medicale din România, faţă de 25% cât este media în Uniunea Europeană.  

 

Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten”, susţinută de Metropolitan Life. Urmăreşte campania şi pe Facebook.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO