Companii

România este mai atractivă decât Ungaria pe harta fondurilor de investiţii

România este mai atractivă decât Ungaria pe harta fondurilor de investiţii
18.07.2010, 23:33 54

România a atras investiţii de 221 mil. euro de la fondurile deprivate equity în 2009, ocupând locul al treilea în Europa Centralăşi de Est (ECE), în faţa Ungariei şi Bulgariei, potrivit unuistudiu emis Asociaţia Europeană de Private Equity şi VentureCapital (European Private Equity and Venture Capital Association -EVCA).
Fondurile de private equity sunt fonduri de investiţii al cărorcapital a fost ridicat în mod privat, reprezentând o alternativăpentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediulbăncii sau al pieţei de capital. Spre deosebire de soluţiiletradiţionale de finanţare, fondurile de private equity nu sprijinădoar cu capital o companie, ci se implică în conducerea acesteiatimp de trei până la cinci ani în scopul creşterii afacerilor,primind în schimb parte din capitalul social.
Potrivit studiului EVCA, fondurile de private equity au investit2,5 mld. euro în Europa Centrală şi de Est în 2009, nivel similaranului precedent. Cehia a fost performera regiunii cu un volum alinvestiţiilor atrase de 1,4 mld.euro anul trecut, urmată la maredistanţă de Polonia cu 268 mil.euro şi România cu 221 mil.euro.
Anul trecut investiţiile fondurilor de private equity pe piaţalocală s-au contractat cu 23,5%, depreciere mult mai mică decât ceasuferită de Polonia şi Ungaria unde volumul investiţiilor s-a reduscu peste 50%.
Din totalul de 123 de companii din Europa Centrală şi de Est careau atras investiţii de tip private equity, un număr de 24 provindin România, piaţa locală ocupând locul secund după Polonia, unde26 de companii au tras bani de la fonduri.

Bunurile de consum, comunicaţiile şi energia au fostsectoare "hot"
Pe piaţa locală, cele mai consistente investiţii au fost atrase decompanii care activează în sectoare precum bunuri de consum şiretail şi servicii medicale. Fondul polonez de investiţiiEnterprise Investors a încheiat cea mai valoroasă tranzacţie de pepiaţa locală de private equity prin preluarea lanţului de magazineProfi în urma unei investiţii de 66 mil. euro. Au urmat fondulamerican Advent care a cumpărat 80% din clinicile private CentrulMedical Unirea cu 30 mil.euro şi fondul francez Société GénéraleAsset Management care a plătit 20 mil.euro pe 36% din clincileMedLife.
Preferinţa fondurilor de investiţii pentru sectorul bunurilor deconsum s-a menţinut la nivelul întregii regiuni. Potrivit EVCA,fondurile au cheltuit cel mai mult pe companiile producătoare debunuri de consum şi din retail, respectiv un sfert din totalul de2,5 mld. euro. Un alt sector fierbinte au fost comunicaţiile careau atras 530 mil. euro de la fonduri, precum şi energia şi mediulcu un volum de investiţii de 261,7 mil. euro. În plină crizăfinanciară, serviciile financiare şi-au păstrat din atractivitate,reuşind să atragă investiţii de tip private equity în valoare deaproape 250 mil. euro anul trecut.
Nu doar valoarea investiţiilor a înregistrat o contracţie anultrecut. Exiturile încheiate de fondurile de private equity înregiunea Europei Centrale şi de Est a fost de 124 mil. euro anultrecut, la jumătate din valoarea înregistrată în 2008. Dacăvaloarea mai mică a investiţiilor de anul trecut se explică printemerile fondurilor privind evoluţia economiilor din ECE,diminuarea valorii exiturilor a fost susţinută pe de o parte descăderea multiplilor la care fondurile şi-au putut marca exituldintr-o companie, dar şi de condiţiile nefavorabile vânzării uneiafaceri de pe parcursul anului trecut, multe dintre fonduripreferând să amâne vânzarea până la o îmbuntăţire a contextuluieconomic.
Pe piaţa locală, valoarea exiturilor a fost de 12 mil. euro în2009, mult sub volumul de 52 mil. euro înregistrat în anulprecedent. Cehia ocupă locul fruntaş cu exituri de aproape 50 mil.euro în timp ce Polonia deţine poziţia secundă, cu 31 mil. euro,potrivit EVCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO