Companii

Romarc Fuel are din nou zile bune pe Rasdaq

06.12.2001, 00:00 22



Vedete ale pietei Rasdaq la inceputul acestui an, actiunile furnizorului de combustibil pentru aeronave Romarc Fuel (Petrom Aviation) nu au mai oferit nici o supriza investitorilor in ultimele luni.

Asta pana in ultimile sedinte de tranzactionare, cand s-au schimbat pachete importante de actiuni, reprezentand aproximativ 3% din capitalul social al Romarc.

O parte din aceste actiuni, reprezentand 0,8% din capitalul social, au fost transferate ieri prin intermediul unei tranzactii speciale in valoare de 1,7 miliarde de lei, la pretul de 2.111 lei/actiune.

Cel mai spectaculos schimb de actiuni a avut loc insa cu trei zile in urma, cand un pachet important de actiuni a fost schimbat la un pret de 4.020 lei/actiune, aproape triplu in comparatie cu cotatia din piata.

Brokerii spuna ca tranzactiile din ultimile zile nu au insemnat achizitii sau vanzari ale actionarilor semnificativi ai societatii - SNP Petrom, East European Fund si Rivta Handelsges Viena - ci doar tranzactii in cadrul aceleiasi societati de valori mobiliare (cross-uri), pentru un singur actionar.

Actiunile Romarc, al caror pret era de 400-500 de lei in ianuarie, au atins in cursul anului, preturi de peste 2.500 de lei/actiune datorita Petrom, intr-o prima faza, si interesului mai multor grupuri de interese pentru titlurile companiei.

Petrom a devenit actionar semnificativ al Romarc in luna noiembrie a anului trecut, in urma unei tranzactii speciale de pe piata secundara Rasdaq, prin care a achizitionat 32% din actiunile Romarc Fuel, de la TWT Positive Ltd.

Pretul la care a fost cumparata o actiune a fost de 5.000 de lei, in conditiile in care cotatia de piata era de 350 de lei.

Valoarea tranzactiei a fost de 156 de miliarde de lei si a fost cel mai mare plasament privat din Romania. A urmat o oferta publica de cumparare prin care au fost achizitionate restul de actiuni pana la 33,34%.

Desi majoritatea operatorilor din piata asteptau ca situatia sa se calmeze dupa ce Petroma ajuns in postura de actionar cu pozitie de control, tranzactiile intense au continuat pe fondul achizittilor facute de fondul de investitii Broadhurst si omul de afaceri Dan Voiculescu.

Broadhurst ajunsese sa detina 2,2% din actiuni iar Dan Voiculescu - 3%.

Dupa achizitionarea pachetului de actiuni de catre Petrom, numele Romarc s-a schimbat in Petrom Aviation.

In prezent, capitalul social al Romarc, in valoare de 93,67 miliarde de lei, este impartit intre SNP Petrom, fondurile de investitii Rivta Handelges MBH(21,49%) si East European Reconstruction Fund (11%). Micii actionari detin 34,18% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO