Companii

Romcarbon a avut cerere de masti, dar nu le-a putut onora

10.09.2003, 00:00 52

Singurul producator roman de masti de gaze, Romcarbon Buzau, a inregistrat  in prima jumatrate a anului un profit dublu fata de perioada similara a anului 2002. Chiar daca este unul dintre putini producatori din Europa de Est  de masti de gaze, compania nu  reusit sa profite de pe urma cresterii cererii pentru acestea din perioada razboiului din Irak pentru ca nu a avut finantare sa le produca.
Profitul companiei, care activeaza in domeniul maselor plastice si al filtrelor cu carbon activ, a fost in prima jumatate a anului de 5 miliarde de lei, fata de 2,5 miliarde de lei in prioada simuilara a anului trecut. Cifra de afaceri exprimata in lei s-a mentinut insa la acelasi nivel, 131 miliarde de lei (4 milioane de dolari).
“In perioada razboiului din Irak au existat o crestere importanta a cererilor pentru masti de gaze, dar socieatea nu a reusit sa le onoreze datorita crizei de lichiditati,” a declara Cristinel Dobrota, reprezentantul actionarului majoritar. Acesta a mai precizat ca sociatatea are in vedere adaptarea in viitor a mastilor de gaze la standardele NATO.
La Romcarbon este in derulare o investitie pentru producerea polistirenului expandat, care conform lui Dobrota va fi pusa in functiune in urmatoarele doua luni, fapt care va genera o crestere a cifrei de afaceri. Polistirenul expandat este folosit de exemplu pentru ambalarea fructelor si a carnii in supermarketuri. Investitia in noua linie de productie este de 0,3 milioane de euro. Un alt domeniul in care compania are in verede investitii este cel al filtrelor auto, domeniu in care se are in vedere o crestere a calitatii produselor.
Romcarbon este controlata incepand din luna mai de doua companii cu capital taivanez, care detin impreuna 51%  din actiunile Romcarbon.Living Plastic Industry (LPI), are o participare de 38,3% in timp ce  Unitai International, detine alte 12,5%.
Living Plastic Industry (LPI) a preluat in luna mai de la Asociatia Salariatilor Romcarbon pachetul de 32% printr-un contract de novatie, adica odata cu preluarea actiunilor si-a asumat si obligatiile aferente contractului de privatizare. Compania a returnat salariatilor cele 6,8 mld. lei deja platiti catre APAPS, a achitat ratele restante in valoare de 4 mld. lei si urmeaza sa plateasca inca trei rate a 2,5 mld. lei, la care se vor adauga si dobanzi , adica peste 18 mld. lei (0,5 mil. euro).
Actiubnile Romcarbon sult listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde in ultilmele 12 luni au oscilat intre 9.100 si 32.000 lei/actiune, tendinta fiind usor ascendenta.
Living Plastic Industries mai detine compania Greentech Buzau, singura din Romania care activeaza in domeniul reciclarii ambalejelor PET. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO