Companii

Romcarbon a intrat pe profit pe primele trei luni

23.05.2005, 15:20 17

Producatorul de mase plastice Romcarbon Buzau a anuntat un profit net de aproximativ 250.000 de euro (9,26 mld. lei) in primul trimestru al anului curent, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut raportase o pierdere de 84.000 de euro (3,4 mld. lei). Vanzarile totale ale companiei au avansat cu peste 40% in perioada considerata, ajungand la circa 2,3 milioane de euro (82 mld. lei).

Reprezentantii Romcarbon nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Veniturile din exploatare ale Romcarbon au crescut de la 1,85 milioane de euro, in perioada ianuarie-martie 2004, la 3 milioane de euro (108 mld. lei) anul acesta.

Cheltuielile totale ale companiei nu au avansat in acelasi ritm cu veniturile totale, ajungand la aproximativ 2,7 mil. euro. Contextul general de pe piata maselor plastice este caracterizat prin scumpirea materiilor prime, in urma cresterii pretului petrolului la nivel mondial in ultima perioada.

Romcarbon produce filtre de masini, masti de gaze, saci de polietilena, tevi PVC si saci de polipropilena, fiind unul dintre cei mai mari producatori de caserole de poliestiren expandat si cel mai mare producator de filtre din Romania. Romcarbon este singurul producator din Romania de carbune activ, producand si folii pentru ambalat.

Printre clientii principali ai Romcarbon se numara Avicola, lantul cash & carry Metro, Arpechim, Oltchim, Sidex si Compania Nationala a Huilei Petrosani. Productia companiei este destinata in mare masura consumului intern, exporturile avand o pondere nesemnificativa in cifra de afaceri. Actiunile Romcarbon sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 45.000 de lei, iar capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 1,8 milioane de euro.

Incepand cu 2003, actionarul semnificativ al companiei Romcarbon este Living Plastic Industry, o companie cu capital taiwanez, care detine 38,03% din actiuni. Alti actionari semnificativi sunt SIF Transilvania, cu 30,69% si Unitai International Corp., care detine 12,55% din actiuni, conform datelor Rasdaq. Unitai International este tot o societate cu capital taiwanez, cele doua ajungand impreuna la o participatie de peste 50% din capitalul Romcarbon. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO