Companii

Romcarbon, plus 20% la afaceri

02.03.2005, 00:00 16

Producatorul de mase plastice Romcarbon Buzau a obtinut un profit net de aproape 10 ori mai mare in 2004 fata de 2003, ajungand pana la 470.000 de euro (19 mld. lei), conform datelor financiare preliminare ale companiei.


Cifra de afaceri a companiei a avansat cu aproximativ 20% in aceeasi perioada, pana la 8,8 milioane de euro (357 mld. lei). Oficialii Romcarbon nu au comentat rezultatele.


Romcarbon produce filtre de masini, masti de gaze, saci de polietilena, tevi PVC si saci de polipropilena, fiind unul dintre cei mai mari producatori de caserole poliestiren expandat si cel mai mare producator de filtre din Romania. Romcarbon este singurul producator din Romania de carbune activ, producand si folii pentru ambalat.


Anul trecut, Romcarbon a dat in functiune linia de productie a caserolelor de poliestiren expandat, in urma unei investitii de circa 300.000 de euro, fiind prima linie de productie de acest fel din tara.


Piata caserolelor este estimata la circa 10 mil. euro pe an.



Printre clientii principali ai Romcarbon se numara Avicola, lantul cash & carry Metro, Arpechim, Oltchim, Sidex si Compania Nationala a Huilei Petrosani.



Productia companiei este destinata in mare masura consumului intern, exporturile avand o pondere nesemnificativa in cifra de afaceri. Cu toate astea, compania realizeaza exporturi directe catre Italia, Polonia, Grecia sau Norvegia.



Incepand cu 2003, actionarul semnificativ al companiei Romcarbon este Living Plastic Industry, o companie cu capital taiwanez, care detine 38,03% din actiuni. Alti actionari semnificativi sunt SIF Transilvania, cu 30,69% si Unitai International Corp., care detine 12,55% din actiuni. Unitai International este tot o societate cu capital taiwanez, cele doua ajungand impreuna la o participatie de peste 50% din capitalul Romcarbon.



Compania este cotata la categoria a II-a a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 80.000 lei pentru o actiune. Capitalizarea companiei ajunge la aproape 3,2 milioane de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO