Companii

Rompetrol mizeaza pe expansiunea retelei de benzinarii

08.02.2005, 00:00 35

Rompetrol Downstream, compania de retail a cadrburantilor din cadrul grupului Rompetrol, mizeaza pe expansiunea retelei de benzinarii cu inca 140 de statii fata de nivelul actual, de circa 238 de statii, afirma reprezentantii grupului.
Compania mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 450 milioane dolari (346 milioane euro) si pe o cota de piata de 15% fata de 10% in prezent, spune Paul Pop, directorul companiei.
Reteaua de benzinarii a Rompetrol a realizat un profit operational inainte de amortizare si cheltuieli financiare (EBITDA) de 5,38 milioane dolari (4,3 milioane euro) la o cifra de afaceri de 327,7 milioane dolari (263,8 milioane euro), cu 50% in crestere fata de anul anterior.
Evolutia buna a rezultatelor companiei este pusa de oficialii companiei pe seama extinderii numarului propriu de statii. Totusi, anul trecut au avut loc majorari ale preturilor la carburanti, determinate de cotatiile mari ale titeiului si produselor petroliere de pe piata internationala.
Anul trecut, societatea a construit 21 de noi unitati. In prezent, Rompetrol Downstream detine 238 de statii de distributie a carburantilor, din care 86 sint proprii, iar restul in sistem franciza.
Aproximativ o treime din totalul vanzarilor inregistrate anul trecut au reprezentat achizitiile pe credit, volumul acestora urmind sa se dubleze anul acesta, potrivit estimarilor Rompetrol. Compania a lansat in 2003 serviciul Fill&Go, adresat firmelor cu flote de autovehicule, sistem care permite clientilor amintiti sa achizitioneze carburanti pe credit.
Compania Rompetrol Downstream, proprietarul retelei de distributie a grupului Rompetrol, va deveni o subsidiara detinuta in totalitate de Rompetrol Rafinare (Petromidia). Prin aceasta miscare, grupul petrolier condus de Dinu Patriciu spera sa majoreze profiturile prin captarea intregii marje din rafinare, retail en gros (depozite de carburanti) si en detail (benzinarii).
In luna octombrie a anului trecut, actionarii Rompetrol Rafinare (Petromidia) au aprobat preluarea afacerilor Rompetrol Downstream, valoarea tranzactiei fiind estimata de firma de consultanta Ernst&Young la 112,6 milioane de dolari (90 milioane euro).
Rompetrol este practic al doilea jucator ca marime de pe piata petroliera romaneasca, dupa Petrom.
Grupul Rompetrol, care are in portofoliu rafinaria Petromidia, vrea sa devina unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata regionala si cu o pozitie puternica in bazinul Marii Negre.
Grupul a realizat o cifra de afaceri de 1,61 miliarde dolari (1,3 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO