Companii

Rompetrol, pe cale de a deveni primul grup petrolier privat integrat din Romania

18.12.2002, 00:00 20

Rompetrol, grup condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, ar putea deveni anul viitor primul operator petrolier privat cu activitati integrate pe verticala in Romania, dupa ce este pe cale sa castige dreptul de exploatare al unui teren in sud-vestul tarii. Compania mai are activitati de extractie, dar in afara tarii. 
Extractia titeiului era singura veriga romaneasca "lipsa" a afacerilor Rompetrol in Romania, in conditiile in care grupul activeaza deja in sectorul de rafinare (prin rafinariile Petromidia si Vega Ploiesti), logistica, transport (Rompetrol Logistics), respectiv pe piata distributiei de carburanti auto (prin intermediul unei retele en detail de aproximativ 130 de statii de benzina si o retea nationala de depozite pentru distributia en gros).
Intrarea Rompetrol in afacerile de explorare si productie petroliera din Romania are loc in conditiile in care oferta depusa de grup pentru concesionarea operatiunilor petroliere din perimetrul EIV-3 Zegujani are toate sansele sa fie declarata castigatoare. Surse din piata afirma ca in luna ianuarie se va putea sti oficial castigatorul, in conditiile in care oferta Rompetrol pare sa aiba castig de cauza in fata celor depuse de SNP Petrom si compania americana Amromco.
Potrivit expertilor, semnarea acordului de concesiune petroliera intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si grupul Rompetrol, si ratificarea acestuia printr-o hotarare de guvern inseamna momentul intrarii in afacerile de extractie si productie petroliera.
Rompetrol este deja un grup petrolier integrat pe plan international, avand deja operatiuni de extractie si productie petroliera in Kazahstan si Ecuador.
Investitiile in perimetrul de la Zegujani ar putea fi, intr-o prima faza, de circa 4-4,5 milioane dolari, care ar asigura un program de lucrari minimal (fiind incluse costul studiului de impact asupra mediului, lucrari de cercetare geologica si o sonda de forare), estimeaza surse din cadrul Rompetrol.
Reprezentantii Rompetrol nu au comentat in mod oficial afacerea.
Veniturile grupului Rompetrol auditate conform standardelor internationale IAS au atins in anul 2002 668 milioane de dolari, iar profitul a fost de aproximativ 15 milioane de dolari. Previziunile pentru acest an indica venituri de aproximativ un miliard dolari.
In acest an, grupul Rompetrol a vandut 25,1% din actiuni catre grupul petrolier austriac OMV, tranzactie care si-a produs primele efecte pe piata de retail, dar si in sectorul de rafinare. Valoarea tranzactiei a fost de 50 mil. $. In plus, a creat unul dintre cele mai importante parteneriate pe plan regional, intre doi jucatori cu mari ambitii in bazinul Dunarii, Rompetrol si OMV.
Grupul este prezent pe piata Rasdaq prin intermediul a doua companii, Rompetrol Rafinare-Complex Petromidia si Rompetrol SA (formata din fuziunea Rompetrol Bucuresti cu rafinaria Vega Ploiesti). Actiunile Petromidia s-au tranzactionat ieri cu 31.500 de lei, in conditiile in care valoarea lor nominala este de circa 195.000 lei, iar titlurile Rompetrol SA cu 530 lei, la o valoare nominala de 1.000 de lei. Titlurile Rompetrol Well Services s-au tranzactionat ieri pe Bursa de valori din Bucuresti cu 630 lei/actiune.
Pana acum, investitiile companiilor petroliere in Romania in ultimul deceniu sunt de aproximativ 370 milioane dolari, potrivit oficialilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
ANRM a scos la licitatie, in total, sase perimetre, primind pana acum oferte din partea a doua companii romanesti (SNP Petrom, Rompetrol) sI doua americane (Amromco, Pannonian Energy). Companiile petroliere interesate mai au insa timp pana pe 20 ianuarie sa depuna oferte pentru cinci perimetre (E IV - 1 Suceava, E IV - 2 Viperesti, E IV - 4 Anina, E IV - 5 Satu Mare si E IV - 6 Midia Vest) din totalul celor sase, potrivit legii concesiunilor.
La ora actuala, activeaza in Romania in baza unor acorduri de concesiune petroliera mai multe companii straine precum Tullow Oil (Irlanda), Centaur (SUA), Wintershall (Germania) sau Ramco Energy (Marea Britanie), carora li se alatura Romgaz Medias si SNP Petrom.
Licitatia organizata de ANRM in acest an este cea de-a patra, dupa cele din anii 1996  (cand au fost ofertate 15 perimetre), 1997 (3 perimetre) si 1999  (8 perimetre). Blocurile licitate in acest an au o suprafata intre 1000 si 6000 kilometri patrati.
In prezent, peste 70% din suprafata tarii este sub incidenta unor acorduri de concesiune petroliera.
La 1 ianuarie 2002, cinci acorduri de concesiune erau in curs de acordare, 8 - in derulare cu companii straine, 18 - cu SNP Petrom, 14 acorduri cu Romgaz, unul cu GTI (firma privata romaneasca).
Rata de succes pe plan mondial in activitati de explorare in domeniul petrolier este de 15-20%, potrivit specialistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO