Companii

Romportmet renunta la materialele de constructii

25.04.2005, 19:27 32

Actionarii operatorului portuar Romportmet Galati s-au pus de acord asupra divizarii societatii prin desprinderea unor active in valoare de 6,8 milioane de euro (248,15 miliarde de lei) din patrimoniu si transferarea acestei parti catre societatea nou creata Rompreco Galati.

Romportmet Galati separa astfel serviciile portuare de productia de materiale de constructii, dupa ce a investit mai multe milioane de euro pentru a intra in acest din urma sector, inclusiv 3,4 milioane de euro pentru punerea in functiune a unei linii de fabricatie a pavelelor din beton.

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili pentru informatii suplimentare.

Ca urmare a divizarii, capitalul social al Romportmet se va reduce cu un sfert, de la 928.000 de euro (33,86 miliarde de lei) la 693.000 de euro (25,3 miliarde de lei), prin anularea unui numar de 8,55 milioane de actiune a 1.000 de lei fiecare.

Romportmet este controlata de fondul american de investitii Broadhurst, iar surse apropiate companiei spun ca noul producator de materiale de constructii infiintat la sfarsitul lunii martie, Rompreco Galati, urmeaza sa fuzioneze cu un alt producator de materiale de constructii apartinand Broadhurst, Elpreco Craiova.

Elpreco are pentru urmatorii doi ani un plan propriu de investitii in valoare de 7 milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie a dalelor pentru pavaj si constructia unei linii de productie a tuburilor de canalizare.

Compania a mai investit in ultimii ani alte 7 milioane de euro pentru inlocuirea tehnologiei de fabricatie a betonului celular autoclavizat (BCA).

Broadhurst detine 78,2% dn actiunile Romportmet si 60,43% din actiunile Elpreco. Fondul de investitii si-a concentrat in ultimii ani o parte a investitiilor catre sectorul materialelor de constructii, unde majoritatea producatorilor au anuntat anul trecut castiguri in crestere.

Operatorul portuar Romportmet Galati a obtinut anul trecut un profit net preliminat de 3,7 milioane de euro, in crestere cu 13,3% fata de rezultatul din 2003, in timp ce Elpreco a inregistrat un profit de 1,5 milioane de euro, cu 25% mai mult fata de 2003.

In 2004, Romportmet a realizat o cifra de afaceri de 9,8 milioane de euro, valoare cu 20,6% mai ridicata comparativ cu anul precedent. Pentru Elpreco, anul 2004 a adus o crestere de 22% a cifrei de afaceri, la 14,7 milioane de euro.

La finalul lui 2004, Romportmet avea datorii totale de 0,8 milioane de euro in timp ce creantele societatii se ridicau la 12,2 milioane de euro.

Activele nete ale societatii se ridicau in septembrie 2004 la peste 23 de milioane de euro.

Actiunile Romportmet sunt listate pe Rasdaq. La ultimul pret de tranzactionare, de 32.000 lei/ actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 29,69 milioane de euro. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO