Companii

Rusii iau si mai mult din Kvaerner

21.10.2001, 00:00 11



Yukos Oil, cea de-a doua companie petroliera din Rusia, a anuntat ca este interesat de achizitia unei cote de pana la 40% din actiunile grupului Kvaerner, ceea ce ar face ca grupul sa devina cel mai mare actionar al grupului anglo-norvegian.

Oferta Yukos reprezinta unul dintre putinele exemple in care o companie ruseasca incearca sa achizitioneze o cota semnificativa din actiunile unei companii occidentale, ceea ce reflecta interesul in crestere al sectorului petrolier rusesc pentru companiile internationale.

La sfarsitul anului trecut grupul petrolier rival, Lukoil a lansat o oferta de preluare a companiei americane Getty Petroleum pentru 70 de milioane de dolari si de atunci si-a extins continuu activitatile in Canada, Marea Britanie, Austria, Ungaria si Iugoslavia.

Yukos, care a cumparat deja 12,1% din Kvaerner, vrea sa plateasca 15 coroane norvegiene pe actiune pentru inca 12,9% din actiunile grupului Kvaerner, pentru a ajunge o cota de 25%.

In acelasi timp, Yukos si-a rezervat dreptul de a cumpara pana la 40% din actiuni, nivel care este necesar a fi detinut inainte de a face o oferta de preluare a intregii companii.

"Nu avem pentru moment intentia achizitionarii pachetului de control al companie" au declarat oficialii Yukos. Grupul rus a adaugat ca va cumpara chiar mia mult de 25% din actiuni, daca acest lucru al creste influenta sa la nivelul consiliului de administratie.

Analistii sunt de parere ca este foarte posibil ca principalii actionari ai Kvaerner, Yukos si Aker Maritime (cel mai mare actionar al grupului anglo-norvegian, cu 17,8% din actiuni) ar putea sa preia controlul asupra Kveaerner pentru ca ulterior sa il imparta intre ele.

Yukos si-a manifestat interesul si in ceea ce priveste afacerile Kvaerner privind procesarea tehnologica a hidrocarburilor, in care lucreaza 500 de angajati si vanzari de 2 miliarde de corone norvegiene (227,3 milioane dolari).

De asemenea, Aker Maritime a incercat anterior sa fuzioneze afacerile sale din domeniul constructiilor de nave maritime, petrol si gaze naturale cu cele ale Kvaerner.

"Avem de-a face cu doua grupuri cu buzunare adanci interesate de aceasta companie (n.r Kvaerner)" a declarat Rachid Bendriss, analist in domeniul petrolier la Carnegie.

Cu toate acestea directorul executiv al Yukos, Mihail Kodorkovski, a precizat ca oferta pe care o face grupul sau este de fapt o confirmare a interesului pe care-l manifesta fata de Kvaerner, pe care-l priveste ca pe unul dintre partenerii de afaceri cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO