Companii

Rusii investesc la Campia Turzii 10,5 mil. euro in retehnologizare

02.06.2005, 19:23 15

Grupul rus Mechel va finaliza luna aceasta o investitie de aproximativ 10,5 milioane de euro in modernizarea combinatului siderurgic de la Campia Turzii.

"Deschiderea sectiei de trefilare face parte dintr-un program de retehnologizare, care va fi complet in momentul in care vom avea si cuptorul de recoacere-zincare, ce urmeaza sa soseasca din Belgia", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Bordea, director general al Mechel Campia Turzii.

Conducerea Mechel estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 169 mil. $ (150 mil. euro), in crestere cu 10% fata de 2004.

"Pe piata mondiala a sarmei exista in momentul de fata un fenomen de suprasaturatie, care nu ne va afecta insa foarte vizibil, deoarece avem deja contracte bine stabilite", a mai declarat Marius Bordea.

Cu toate acestea, fosta Intreprindere Industria Sarmei a inregistrat in primele trei luni ale anului pierderi de 141 miliarde lei (3,8 milioane euro), de doua ori mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut. Peste 82% din productia de sarma realizata la Campia Turzii merge la export, in tari ale Uniunii Europene, in Statele Unite, Africa, Orientul Mijlociu, Australia sau Asia, iar prin noile investitii conducerea combinatului estimeaza ca acest procent va creste.

Potrivit conducerii, anul trecut combinatul a produs 78.000 de tone de produse din sarma, iar noua sectie va produce singura 42.000 de tone. Noua sectie de trefilare reprezinta o prima etapa din programul de modernizare a combinatului.

"Dorim sa ne aliniem la standardele europene si mondiale in domeniul fabricatiei sarmei si, de asemenea, dorim sa reducem cheltuielile de productie", a precizat directorul general al Mechel.

Combinatul de la Campia Turzii a fost initial preluat de firma elvetiana Conares Trading, care a cumparat in luna august 2002 si Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste.

In 2003, Conares a devenit operatorul grupului metalurgic rus Mechel pentru activitatile din afara Elvetiei.

Potrivit conducerii din Romania, suma cu care Grupul Mechel a achizitionat combinatul de la Campia Turzii s-a cifrat la aproximativ 27 de miloane de euro, o parte din suma fiind destinata achizitionarii de actiuni la Industria Sarmei de pe piata de capital.

"Mechel s-a angajat, de asemenea, ca 22 de milioane din suma de achizitionare sa fie investiti in modernizarea combinatului romanesc", a mai spus Bordea.

In prezent, pachetul majoritar al societatii Mechel Campia Turzii este detinuta de Mechel Trading, care insumeaza 80,7 din actiuni. Celalalt actionar este SIF Banat-Crisana, cu 16,33%.

La nivel international, Grupul Mechel are peste 110.000 de angajati, dintre care 5.200 sunt la Campia Turzii, anul trecut grupul inregistrand o cifra de afaceri de peste 3 miliarde de euro. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO