Companii

Saint-Gobain, cel mai agresiv investitor din constructii, a renuntat la dezvoltarea a doua fabrici

17.08.2009, 18:12 628

Francezii au investit in ultimii patru ani peste 230 mil. euro, fiind cel mai agresiv investitor din industria constructiilor, cele doua unitati de productie amanate urmand sa atraga peste 10 milioane de euro, potrivit unor informatii din piata.

Saint-Gobain Weber Romania, divizia producatoare de mortare a grupului, a amanat pe termen nedeterminat constructia celei de-a treia fabrici de mortare, desi avea terenul achizitionat inca de anul trecut. "Situatia actuala a economiei a determinat grupul Saint Gobain sa amane aceasta investitie. Vom relua proiectul cand vom primi acceptul", a declarat Cristina Stoian, assistant manager al Saint-Gobain Weber Romania.

Fabrica urma sa fie finalizata in prima jumatate a lui 2009, iar valoarea investitiei depindea de mai multi factori, inclusiv bugetul pe care il va aloca grupul francez acestui proiect. Compania detine doua fabrici, la Turda, judetul Cluj - achizitionata in 2002 - si la Branesti, judetul Ilfov - finalizata anul trecut.

Proiecte amanate

Saint-Gobain a anuntat la inceputul anului ca a renuntat si la constructia unei fabrici de abrazivi (material dur utilizat pentru slefuirea metalelor). Unitatea de productie urma sa deserveasca intreaga regiune de sud-est, insa reprezentantii companiei nu au precizat care era valoarea investitiei. Investitia va fi reluata cand piata va reveni pe crestere.

Totusi, francezii vor investi anul acesta in extinderea capacitatii de productie de gips-carton de la Turda a companiei Rigips. Saint-Gobain a preluat in 2005 producatorul britanic de gips-carton BPB, care era prezent pe piata locala prin Rigips Romania (actuala Saint-Gobain Products Romania), si detine trei unitati de productie la Turda.

Cel mai mare proiect, la Calarasi

Cea mai mare investitie a francezilor si una dintre cele mai mari din industria constructiilor de dupa '89 a fost constructia unei fabrici de sticla la Calarasi, in valoare de circa 130 de milioane de euro. Investitia a fost inceputa in mai 2005 si finalizata la inceputul anului 2007. La doi ani de la finalizarea fabricii, Saint-Gobain detine jumatate din consumul de sticla float (pentru constructii) de pe piata locala si afirma ca pe termen lung va continua sa investeasca pe piata locala.

Afacerile consolidate din Romania ale Saint-Gobain au urcat anul trecut cu 16,8%, de la 183,1 mil. euro la 214 mil. euro, grupul francez fiind prezent prin noua firme pe piata locala - Saint-Gobain Construction Products Romania (fosta Rigips Romania), Saint-Gobain Glass, Saint-Gobain Isover, Saint-Gobain Conducte, Saint-Gobain Abrazivi, Saint-Gobain Weber, Saint-Gobain Brodrene Dahl, Ventistal Marine si MTI Impex. La nivel de grup, Saint-Gobain are 1.100 de angajati.

 

Investitiile Saint-Gobain in Romania

 

  • Cea mai mare investitie a francezilor a fost constructia unei fabrici de sticla la Calarasi, in valoare de circa 130 de milioane de euro.
  • Saint-Gobain a finalizat in 2007 o investitie de circa 35 mil. euro intr-o fabrica de vata minerala din sticla la Ploiesti
  • Saint-Gobain a preluat in 2005 producatorul britanic de gips-carton BPB, care era prezent pe piata locala prin Rigips Romania, si detine trei unitati de productie la Turda.
  • O alta investitie a grupului a fost fabrica de adezivi de la Branesti prin compania Saint-Gobain Weber, finalizata anul trecut.
  • Grupul francez a preluat in 2007 compania MTI Impex din Brasov, cu activitati in industria lemnului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO