Companii

Salariatii Armatura arunca compania in bratele Hertz

09.11.2004, 00:00 57

Producatorului de robinete de uz casnic, utilaje agricole si alte piese metalurgice Armatura Cluj-Napoca vrea sa deruleze o operatiune de majorare a capitalului social care ar putea trece controlul societatii din mainile salariatilor in cele ale companiei austriece Hertz, companie cu un obiect de activitate identic.
Austriecii detin o participatie de 20% din capitalul companiei pe care au cumparat-o in 2001 de la Bursa. Asociatia Salariatilor detine un pachet de 40% din actiuni care le permite sa controleze in prezent societatea. Preluarea pachetului de 20% a coincis cu  semnarea unor contracte.
Majorarea se va realiza prin aport de capital, in valoare de pana la 76 miliarde de lei (1,9 milioane de euro). Actionarii companiei vor avea dreptul sa subscrie cate o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta la un pret de 5.000 de lei, egal cu valoarea nominala. Pe Bursa, actiunile Armatura se tranzactioneaza in jurul valorii de 8.000 de lei. Actiunile ramase nesubscrise in concordanta cu dreptul de preemtiune vor putea fi cumparate tot de actionari, dupa metoda "primul venit, primul servit," ceea ce inseamna ca Hertz va putea cumpara actiunile ramase nesubscrise si isi va putea majora detinerea. Asociatia Salariatilor are inca de platit rate din contractul de privatizare pentru cele 40% pe care le detine, neputand instraina pachetul de actiuni fara acceptul statului.
"Probabil ca si PAS-ul va subscrie in majorare, dar vom vedea cat vom putea sa subscriem. Hertz este interesata de Armatura. Daca vor veni cu cateva milioane de dolari, probabil isi vor mari participatia. Scopul majorarii este acela de a aduce bani in societate," a comentat Mircea Serbulescu, director de marketing al companiei.
Dupa salariati si Hertz, cei mai importanti actionari ai Armatura sunt Banca Transilvania si fondul american de investitii Broadhurst, care detin cate 5% din actiuni.
Primele noua luni ale anului 2004 au insemnat pentru Armatura o scadere a vanzarilor si a profitului fata de anul trecut. Pe primele noua luni ale anului compania a avut o cifra de afaceri de 167 miliarde de lei, in scadere cu 6% in lei si un profit de doar 455 milioane de lei, de trei ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut. Capitalizarea bursiera a Armatura este de 2,9 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO