Companii

Samsung Deutschland se vrea singurul proprietar al Otelinox

16.06.2000, 00:00 43



Actionarul majoritar al producatorul de tabla si benzi inoxidabile Otelinox Targoviste, compania Samsung Deutschland GmbH, a initiat ieri o oferta publica de cumparare pentru toate actiunile Otelionx care se mai tranzactioneaza in piata, adica 47,45% din capital.

Pretul pe care Samsung il ofera pentru o actiune Otelionx este de 25.000 lei, egal cu valoarea nominala insa cu 3.000 lei/actiune mai ridicat fata de inchiderea din preziua lansarii ofertei.

"In piata se stia mai demult de aceasta intentie a actionarului majoritar, fapt care poate fi observat cu usurinta in graficul evolutiei pretului de la sfarsitul lunii mai si pana in prezent. Acesta a urcat cu peste 20%, de la 18.000 lei/actiune la 22.000 lei/actiune", a spus un trader.

Oferta initiata de Samsung Deutschland GmbH se desfasoara in perioada 15 iunie - 4 iulie la cota Bursei de Valori Bucuresti. Intermediarul operatiunii este societatea de valori mobiliare Societe Generale Securities Romania.

Actiunile Otelinox se trazactioneaza la categoria de baza a Bursei de Valori, ultimul pret de tranzactionare de ieri fiind de 23.800 lei/actiune.

Otelinox a operat la inceputul anului o majorare de capital la un pret de 25.000 lei/actiune pentru actionarii existenti la data de referinta. Actiunile care nu au fost subscrise au fost oferite ulterior la 32.000 lei/actiune insa acestea au ramas, potrivit surselor din cadrul companiei, nesubscrise, fiind anulate.

Societatea a realizat in primul trimestru al acestui an un profit net de 31,03 miliarde de lei, adica aproape jumatate din intreg profitul pe 1999 (de 66 miliarde de lei) si de circa 21 de ori mai mare decat cel realizat in aceeasi perioada a anului trecut. In acest a societatea va investi circa 4,8 milioane de dolari, valoare de aproape 3,5 ori mai ridicata fata de cele numai 1,38 milioane de dolari, investite anul trecut.

Otelinox a operat recent o majorare de capital, de la 140,99 miliarde de lei la 152,16 miliarde de lei, operatiune in urma careia societatea Samsung Deutschland GMBH si-a marit participatia la capitalul Otelinox la 52,55% din actiuni.

Otelinox are un capital social de 152,16 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Structura actionarilor semnificativi mai Fondul Proprietatii de Stat (FPS), care detine un pachet de 9,33% din actiuni, fondurile de investitii Balkan Fund (care are 5,09% din titluri), Broadhurst Investments Ltd. (cu o detinere de 13,67% din capital) si Societatea de Investitii Financiare Oltenia (cu o participatie de circa 7,21% din total), restul titlurilor apartinand micilor actionari.

Societatea activeaza in domeniul metalurgiei si al siderurgiei, avand ca principal obiect de activitate producerea si comercializarea de table si benzi inoxidabile.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO