Companii

Sanevit a murit, traiasca Sanevit 2003

16.09.2003, 00:00 114

Prin trecerea societatii aradene Sanevit, producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta, din proprietatea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) in subordinea Ministerului Sanatatii, ia nastere o noua companie - Sanevit 2003 SA.
Noua societate are ca obiect de activitate productia de aparatura si instrumente medicale care se va derula in cadrul programului “Fabricat in Romania”, se arata in hotararea guvernului privind infiintarea societatii Sanevit 2003, publicata recent in Monitorul Oficial.
Capitalul social al Sanevit 2003 este de 276,9 miliarde de lei si este alcatuit din activele fostei societati Sanevit, la care se mai adauga un aport in numerar de 40.000 de lei al statului roman, reprezentat de Ministerul Sanatatii. Capitalul social este subscris si varsat in intregime de statul roman, fiind impartit in 13,8 milioane de actiuni nominative, fiecare avand o valoare nominala de 20.000 de lei. Noua societate va prelua si personalul fostei Sanevit care va fi considerat transferat, pastrandu-si drepturile salariale avute la data transferului pana la incheierea unui nou contract colectiv de munca. In urma cu doua luni jumatate din personal a fost trimis in somaj, din lipsa comenzilor. Societatea mai are doar 60 de angajati, care produc capsule de oua "Kinder" pentru o firma din Oradea. In hotararea guvernului se mai arata ca Sanevit 2003 are un magazin propriu de desfacere a produselor in Arad si poate deschide magazine si in alte localitati din tara sau strainatate. Sanevit face parte din grupul de societati preluate anul trecut de AVAB in vederea recuperarii sumelor platite de Ministerul Finantelor ca urmare a executiei garantiilor de stat pentru imprumuturi externe acordate agentilor economici. Societatea s-a imprumutat cu 42,9 mil. $ la o banca britanica, bani care au fost folositi la constructia fabricii, dar nu a mai putut rambursat creditul. Autoritatea avea de recuperat 61,3 mil. $, suma platita de Ministerul Finantelor ca urmare a executiei garantiilor de stat pentru imprumutul extern acordat societatii aradene. Pentru recuperarea creantei, AVAB a incercat sa vanda fabrica la licitatie, dar nu a avut ofertanti. In aceste conditii, Autoritatea si-a  adjudecat fabrica in contul creantei, la o valoare de 8,6 mil. $. In luna mai a acestui an Guvernul a decis, prin odonanta de urgenta, transmiterea fara plata a activelor societatii Sanevit Arad in administrarea Ministerului Sanatatii pentru infiintarea unei societati comerciale pe actiuni.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO