Companii

Scaderea pretului la cereale a diminuat cu 5% cifra de afaceri a Pambac

05.10.2005, 18:05 28

Compania Pambac Bacau, unul dintre jucatorii importanti din industria de morarit si panificatie, a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 15,1 milioane de euro, cu 5% mai mica fata de aceeasi perioada din 2004, in principal din cauza scaderii pretului la cereale.

"Desi volumul vanzarilor a crescut in primul semestru din acest an, cifra de afaceri e mai mica din cauza scaderii pretului la cereale, care s-a reflectat in pretul de vanzare al produselor finite", a declarat Alin Giurea, director general al Pambac.

Giurea a mai spus ca in a doua jumatate a anului asteapta o depasire a cifrei de afaceri inregistrata in primul semestru, pe seama unei cresteri mai substantiale a volumului vanzarilor.

"Anul acesta, ne propunem sa atingem o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro", a mai spus Giurea. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 128 de milioane de lei (31,6 mil. euro), cu peste 50% mai mare decat in 2003.

Daca pana anul trecut Pambac si-a orientat investitiile spre productie si dezvoltare tehnologica - investind peste 18 mil. euro in ultimii 5 ani - in acest an, investitiile sunt canalizate spre reorganizarea activitatilor de vanzari, distributie si marketing. "Valoarea acestor investitii va fi de 2 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an", a mai precizat Giurea.

Anul acesta Pambac a lansat si un nou brand de faina, Grania, pentru lansarea si promovarea careia fiind alocat un buget de un milion de euro. "In afara de lansarea brandului Grania, care dupa cinci luni de prezenta pe piata a reusit sa obtina o notorietate de 20%, am largit si gama de paste fainoase, cu doua noi sortimente de paste cuiburi pentru supe si ciorbe si intentionam sa lansam si un nou brand de paste", a precizat Alin Giurea.

Potrivit reprezentantiilor companiei, in acest moment Pambac detine o cota de piata de 24% la paste fainoase si 10% la faina de grau. "Pana la sfarsitul anului ne asteptam la o imbunatatire a acestor cote, in special la faina de grau", a mai spus Giurea. Compania prelucreaza zilnic 800 de tone de grau, capacitatea de productie fiind de 60 de tone de paste fainoase, 60 de tone de malai si peste 45 de tone de paine si specialitati de panificatie.

Pambac intentioneaza sa-si extinda prezenta in Republica Moldova, unde exporta in acest moment produse preambalate. "Deocamdata volumul exporturilor noastre nu este prea mare, insa estimam ca la finalul lui 2006, 5% din cifra noastra de afaceri sa provina din activitati de export", a mai spus Giurea.

Principalii concurenti ai Pambac sunt Pangram Resita, Baneasa Bucuresti, European Food si un jucator mai putin cunoscut, Arnos din Baia Mare, cele cinci companii detinand aproape trei sferturi din piata pastelor fainoase. Pe aceasta piata, si-a facut aparitia anul trecut si un jucator puternic din morarit si panificatie - Boromir Ind din Ramnicu Valcea - care a cumparat pentru circa 600.000 de euro un producator mai mic de paste fainoase- ProPasta din Iasi.

Conform Uniunii Industriale a Producatorilor Italieni de Paste, Romania s-a situat anul trecut pe locul 42 in lume la consumul de paste, cu o cantitate anuala pe cap de locuitor de 2,4 kilograme. Potrivit aprecierilor principalilor jucatori, piata pastelor a avut anul trecut o valoare de 35 de milioane de euro.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO