Companii

Scaderi pe linie la sase luni in principalele sectoare ale economiei. Cum comentati?

19.07.2009, 20:21 26

Motoarele economiei din ultimii ani, respectiv piata auto, electrocasnicele si constructiile, sunt si cele mai lovite industrii in primul semestru din 2009, cu vanzari in scadere de cel putin 30%, arata datele unei analize realizate de ZF.
Devine clar in acest context ca bugetul romanilor s-a indreptat strict catre nevoile primare, in special cele din zona de food, mai ales ca si piete extrem de dinamice in trecut, precum cea a berii s-au confruntat cu scaderi neasteptate pentru producatori, respectiv 15%, cel mai mare declin semestrial din ultimul deceniu. "Scaderea este relationata cu puterea romanilor. In celelalte tari consumatorii au inca resurse, in timp ce in Romania sunt concentrati pe necesitati si in principal pe mancare. In acelasi timp apare si cursul de schimb care a mai taiat din salarii odata cu aprecierea euro", a explicat Jiri Rizek, directorul general al Flamingo.
Tot un record negativ a inregistrat si piata constructiilor, care a scazut in medie cu circa 30% in primul semestru, cea mai mare scadere inregistrata dupa anul 2000, din cauza reducerii investitiilor de pe piata imobiliara si a finantarii slabe a sectorului de infrastructura. Sectoare precum cimentul, materiale de zidarie, ferestre din PVC (termopane), vopsele, placi ceramice, industrii cu o valoare de circa 2,5 miliarde de euro in 2008, s-au redus in medie cu 15-50% in primele sase luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Tot pe minus a trecut si consumul de energie, considerat un barometru al evolutiei economice, care a inregistrat un regres mediu de cel putin 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fie ca a fost vorba de consumul de electricitate, gaze naturale sau carburanti. In auto s-a inregistrat cea mai mare scadere, potrivit datelor ZF, de 50%, la 70.600 de masini. Retailul de produse electrocasnice mari, precum frigiderele sau masinile de spalat (white goods), continua tendinta primului trimestru si raman la minus 34% in primele cinci luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2008.Vezi pagina 12

Auto - Scaderea vanzarilor de masini in prima jumatate a anului pana la 70.600 de masini.

Constructii - Scaderea pietei materialelor de constructii in primul semestru, cea mai mare dupa anul 2000.

Energie - Scaderea medie a consumului de energie (electricitate, gaze naturale si carburanti) in primul semestru.

Electrocasnice - Reprezinta scaderea inregistrata de retailul de produse electrocasnice mari, dupa primele cinci luni.

Bere - Scaderea in volum inregistrata pe piata berii in primul semestru, declinul fiind mai accentuat in aprilie-iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO