Companii

Scumpirea painii si investitiile au marit vanzarile Pambac cu 22%

03.03.2004, 00:00 22



Producatorul din industria moraritului, panificatiei si a pastelor fainoase Pambac Bacau a avut anul trecut o cifra de afaceri de 22,5 milioane de euro in crestere cu 22% fata de anul precedent, cand a vandut de 17,5 milioane de euro.



Pentru acest an Pambac estimeaza o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro. "Cresterea de anul trecut a venit in cea mai mare parte in urma maririi semnificative a capacitatilor de productie, dar si unei reasezari a preturilor produselor cauzate de cresterea printre altele a pretului materiei prime", a declarat Ioan Raducan, presedintele Pambac Bacau.



El spune ca Pambac detine 30% din piata painii din judetul Bacau si aproximativ jumatate din cea a pastelor fainoase la nivelul intregii tari, in timp ce la faina detine circa 9% din piata.



Raducan afirma ca Pambac are la ora actuala cea mai mare fabrica de paste fainoase din tara, cu o capacitate zilnica de 60 de tone. "Romanii nu sunt consumatori traditionali de paste fainoase, iar educatia pentru cresterea acestui consum nu da roade, drept dovada ca, in ultimii zece ani, consumul de paste fainoase a ramas constant", afirma presedintele Pambac.



Pambac a investit anul trecut 6,7 milioane de euro intr-o moara moderna a carei capacitate este de 700 de tone/zi. De asemenea, societatea a investit anul trecut intr-o noua fabrica de paine si in extinderea retelei de magazine proprii de la 24 la 32. Singura investitie planificata pentru acest an este achizitionarea unei linii de macinare a graului cu o valoare totala de 2 milioane de euro, din care 30% vor fi asigurate din fonduri Sapard.



Pretul graului importat acum in Romania a atins cote alarmante de 220 de dolari/tona fata de cotatii de 95 de dolari la bursa cerealelor din Chicago spre sfarsitul verii anului trecut. "A fost un an agricol dezastruos care i-a prins pe producatorii romani pe picior gresit. Din cauza acestor preturi, profitul nostru a scazut dramatic", spune Raducan.



Presedintele Pambac spune ca a importat anul trecut grau in valoare de circa 7 milioane de euro, iar in acest an sunt prevazute importuri de 13-15 milioane de euro. "Din pacate din cele 2,4 milioane de hectare care ar fi trebuit cultivate cu grau doar 1,8 au fost insamantate si numai 1,4 au rasarit. Ar trebui sa avem productii record pe aceasta suprafata ca sa nu mai apelam la importuri', spune Raducan.



Pambac a fost privatizata in 1995 prin metoda MEBO, 95% din pachetul de actiuni fiind detinut de angajati si conducere, SIF Moldova avand restul de actiuni. In prezent firma are 800 de angajati.



Principalul concurent al Pambac in Moldova este Racova Com Agro Pan apartinand omului de afaceri Adrian Porumboiu. La nivelul intregii tari competitorii cei mai puternici sunt Vel Pitar, Dobrogea, Loulis, Boromir, Baneasa si Spicul Bucuresti. Vel Pitar a avut anul trecut afaceri de circa 70 milioane de dolari.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO