Companii

Severnav a mers in pierdere pe primele noua luni

27.11.2003, 00:00 20

Pierderile din dobanzile platite si diferentele de curs valutar au transformat in primele noua luni ale anului profitul din activitatea de baza a constructorul de nave Severnav Drobeta Turnu Severin intr-o pierdere de 5 miliarde de lei. Societarea a inregistrat in al treilea trimestru al acestui an un profit din activitatea de baza egal cu cel din prima jumatate a anului, 12 miliarde de lei.
Cifra de afaceri a Severnav din primele noua luni ale anului a fost de 162 miliarde de lei (4,8 milioane de dolari) de 1,5 ori mai mica fata de cea din perioada similara a anului anterior. Navele produse de un santier naval sunt inregistrate in cifra de afaceri in momentul livrarii. La finalul primelor noua luni ale anului Severnav avea datorii in valoare de  548 miliarde de lei, din cere 209 miliarde de lei erau reprezentate de avansurile primite de la clienti.
Santierul livrat insa de curand o nava in valoare de 20 milioane de euro. Este vorba de un vapor destinat transportului de GPL si etilena comandat de compania germana Hartman.
Piata transporturilor navale si a constructiilor de nave se afla in recesiune. Santierul din Drobeta Turnu Severin a simtit efectele recesiunii la inceputul anului cand partenerii externi au reziliat sapte contracte ferme privind livrarea unor nave. Santierul naval Severnav are 2.300 de angajati si in ultimii ani s-a specializat in constructia navelor maritime de transport general, dar a construit si nave speciale de transport gaze, toate pentru export.
Actiunile Severnav sunt listate la categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ. Principalul actionar al companiei este APAPS, cere detine 70% din atiuni. Cel mai important actionar minoritar este o companie din Luxemburg, International Railway Services, care detuine 10% din actiuni, pachet cumparat in urma cu un an de la SIF Oltenia. Severnav are un capital social de 69,7 miliarde lei, format din actiuni cu o valoare nominala de 25.000 lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO