Companii

SEWS: Importul temporar de forta de munca ar putea solutiona deficitul intern

03.05.2007, 19:32 54

Producatorul de cabluri pentru industria auto Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de peste 31,7 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator s-a cifrat la 28,5 milioane de euro.
"Am realizat aceasta evolutie in ciuda unor conditii nefavorabile, precum cresterea vertiginoasa a costurilor cu materia prima si continua apreciere artificiala a monedei nationale", a declarat pentru ZF Transilvania Florin Ionut, director administrativ si financiar al SEWS Romania.
El a mai spus ca o alta problema cu care se confrunta compania este generata de lipsa fortei de munca.
"Piata muncii este suprasolicitata in acest moment, iar o rezolvare a acestei situatii ar putea veni din partea autoritatilor, care s-ar putea materializa de exemplu prin liberalizarea pietei muncii. In aceste conditii, ar exista posibilitatea importului temporar de forta de munca din tarile vecine, unde exista disponibilitate", a precizat Florin Ionut.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, valoare reprezentand o stagnare fata de anul trecut, dupa ce din 2002 pana in 2005 compania a inregistrat cresteri constante de peste 60% ale indicatorilor financiari. In 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 107 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de 2005.
SEWS (Sumitomo Electric Wiring System) are bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 5 milioane de euro pentru modernizarea capacitatilor de productie existente.
"Intentionam sa achizitionam noi linii de productie, deoarece avem in lucru modele noi de cablaje pentru aproape toti clientii nostri. Anul trecut nu ne-am angajat in mari proiecte de investitii, deoarece dupa cresterea rapida din ultimii cinci ani, am vrut ca 2006 sa fie un an de consolidare", a mai declarat Florin Ionut.
Compania a demarat anul trecut o colaborare cu concernul international Citroen-Peugeot, SEWS mai producand in Romania cabluri electrice pentru Honda, Renault-Nissan, Toyota sau Ford-Mazda.
In 2005, compania a investit peste 5 milioane de euro, in special in dezvoltarea tehnologica a fabricii din Alba-Iulia, volumul investitional al SEWS in Romania depasind in prezent pragul de 45 de milioane de euro.
Sumitomo Electric Wiring Systems Ltd. Europe detine in Romania trei puncte de lucru, la Deva, Orastie si Alba-Iulia, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Deva, cu o capacitate de productie dubla fata de celelalte doua. Constructia fabricii din Alba-Iulia a fost finalizata in 2004, iar investitiile in cladiri, terenuri si echipamente au fost de peste 10 milioane de lire sterline. Pentru a putea finaliza toate cele trei puncte de lucru, in 2004 SEWS a realizat o majorare de capital de 4,2 milioane de euro.
In Romania, Sumitomo Electric Wiring System Europe si-a inceput investitiile in anul 2000, odata cu dezvoltarea fabricii de cablaje de la Deva din judetul Hunedoara. Ulterior se dezvolta o alta fabrica similara in Orastie si mai apoi la Alba-Iulia, in judetul Alba. In prezent, SEWS are in Romania peste 4.200 de angajati.
In Europa Sumitomo Electric Wiring System are aproape 8.000 de angajati in filialele dezvoltate din Franta, Polonia, Slovacia, Ungaria, Germania, Anglia, Spania si Romania, avand un capital social de 23 de milioane de euro.
SEWS-Europe se axeaza in special pe producerea de cabluri auto pentru industria constructoare de automobile, avand clienti firme precum Toyota, Renault, Nissan, Honda, Isuzu, Rover, Suzuki, Opel, Fiat, Ford sau Mazda.
In prezent concernul Sumitomo Electric Wiring System numara peste 45.000 de angajati in companiile din intreaga lume asigurand 12% din componentele si cablurile electrice pentru industria constructoare de automobile.
Criza de pe piata locala a fortei de munca i-a determinat pe investitorii straini din industria componentelor auto sa se indrepte mai mult spre tineri, dupa ce au cheltuit sute de milioane de euro in capacitati de productie.
Piata romaneasca a atras in ultimii ani investitii importante in domeniul componentelor auto, tot mai multi producatori internationali anuntand relocari de productiei din tarile vest-europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO