Companii

Shell vinde afacerea cu GPL catre francezii de la Rubis si iese total de pe piata

22.03.2007, 20:41 39

Shell, a treia corporatie petroliera a lumii, a semnat ieri seara, in Marea Britanie, contractul prin care a vandut divizia de GPL (gaz petrolier lichefiat) din Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Spania si Elvetia, confirmand astfel informatiile publicate de ZF in editia din 15 decembrie anul trecut.
Afacerea cu GPL era singurul business prin care Shell mai era prezent pe piata locala, dupa ce in anul 2004 compania a vandut in totalitate reteaua de benzinarii catre operatorul petrolier ungar MOL intr-un deal de 90 de milioane de euro. Cumparatorul este grupul francez Rubis, iar prin intermediul tranzactiei acesta ar putea deveni liderul pe segmentul de profil pe piata locala si pe cea din Elvetia. Potrivit reprezentantilor Rubis, valoarea tranzactiei s-a ridicat la aproximativ 90 de milioane de euro, iar cifra de afaceri insumata a businessurilor preluate se ridica la 180 de milioane de euro.
Tranzactia va fi finalizata in a doua jumatate a anului. Rubis are activitati in domeniul GPL, al energiei termale si gazelor naturale. Anul trecut, grupul a realizat afaceri de 728,5 milioane de euro, de peste doua ori mai mari decat in 2005, si a obtinut un profit net de 30,5 milioane de euro.
Peste 39% din actiunile firmei sunt controlate de persoane fizice, 22,8% de diferite companii nenominalizate, iar 33,5% sunt controlate de fonduri de investitii.
Pentru Romania, tranzactia este conditionata de neexercitarea unui drept de preemtiune, conform Rubis. Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%.
"In acest moment facem o analiza asupra valorii companiei. Dupa finalizarea acestei proceduri vom vedea daca ne vom exercita sau nu dreptul de preemtiune", au declarat reprezentantii Petrom, cea mai mare companie romaneasca. O eventuala exercitare a acestui drept ar putea aduce Petrom la consultari la Consiliul Concurentei tinand cont de faptul ca Petrom are deja o cota de 30% pe piata de GPL.
Potrivit reprezentantilor Shell, aceasta tranzactie este in linie cu strategia de orientare catre upstream (explorare si productie) si downstream (rafinare si marketing) profitabil.
Afacerile Shell Gas Romania au ajuns anul trecut la 64 mil. euro si au inregistrat un profit net de peste 4 mil. euro, potrivit ultimelor estimari ale reprezentantilor companiei, avand o cota de piata de aproximativ 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO