Companii

Siceram investeste anul acesta 3 mil. euro

30.03.2007, 14:32 22

Producatorul de materiale de constructii din ceramica Siceram SA din Sighisoara si-a bugetat pentru acest an investitii de 3 milioane de euro, aceasta suma fiind orientata atat inspre dezvoltarea liniei de productie a materialelor pentru zidarie, cat si spre modernizarea liniei de productie a invelitorilor.
Investitia in linia de productie pentru caramizi a fost finalizata in 2005, iar valoarea totala a fost de 8 milioane de euro, marca sub care sunt comercializate produsele fiind Termobloc. De asemenea, Siceram a demarat anul trecut in decembrie o alta investitie de aproximativ 9 milioane de euro in retehnologizarea liniei de productie pentru tigle.
"Prima parte a acestei investitii va fi finalizata in luna mai anul acesta si cuprinde modernizarea partii de preparare, manipulare si partea de ardere, iar in martie 2008 se va pune in functiune toata linia de productie", a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Neag, director comercial Siceram.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 16,5 milioane de euro, valoare reprezentand o crestere de 15% fata de anul trecut, cand acest indicator s-a cifrat la 14,3 milioane de euro. La inceputul anului trecut reprezentantii companiei nu preconizau o valoare mai mare de 13 milioane de euro pentru acest indicator financiar.
"Am crescut mai mult decat estimam deoarece odata cu finalizarea investitiei la linia de productie a caramizilor am diversificat gama de produse de zidarie, ceea ce a generat o evolutie semnificativa a vanzarilor. In acest moment, peste 65% din cifra de afaceri este realizata de aceasta divizie", a precizat Nicolae Neag.
Directorul comercial al companiei a mai spus ca in 2006 capacitatea de productie pentru materialele de zidarii a fost de aproximativ 600 de tone/zi, dupa ce inainte de finalizarea investitiei in noua fabrica acest indicator a fost de aproximativ 230-250 de tone/zi.
Pe langa aceste produse, din 1995, Siceram mai fabrica vase din ceramica, pardoseli si zidarii aparente, destinate exclusiv pietei externe.
Anul trecut, exportul a avut o pondere de 7,5% din cifra de afaceri inregistrata de companie, principala piata externa fiind Italia, cu aproximativ 75-80% din totalul exportului. Produsele realizate de companie mai sunt exportate in Franta, Germania, Ungaria si Marea Britanie.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei, procentul exportului in cifra de afaceri a scazut treptat in ultimii ani, de la aproximativ 15-18% in anul 1995 cand s-a inceput productia reperelor manuale, pana la aproximativ 7,5%, in prezent.
Conducerea Siceram estimeaza ca acest procent va scadea in continuare, pana la nivelul de 3-5%, aceasta scadere fiind datorata in principal cresterii nivelului productiei destinate pietei interne, si nu scaderii cererii pe pietele externe.
Produsele Siceram sunt comercializate prin depozitele de specialitate din toata tara, reprezentantii companiei estimand ca momentan, detin o cota de piata de aproximativ 9,2% pentru materialele de zidarie si 4% pe segmentul de invelitori (tigla).
Compania Siceram activeaza pe piata materialelor de constructii din ceramica din 1907, cand a fost ridicata prima fabrica. In 1995 societatea este privatizata prin metoda MEBO, avand un numar de 172 de actionari, primii cinci detinand pachetul majoritar.
Dupa anul 2000 numarul angajatilor a ramas relativ constant, cu mici oscilatii sezoniere, aproximativ 550 de persoane, in conditiile in care productia a inregistrat o crestere de 100%. Potrivit oficialilor firmei, principalii competitori sunt Macon Deva, Elpreco si Wienerberger pe segmentul de zidarii si Tondach sau Bramac pentru invelitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO