Companii

Siceram investeste in productia de tigle

23.02.2006, 20:24 25

Producatorul de materiale de constructii din ceramica Siceram din Sighisoara va demara in acest an o investitie de circa 7 mil. euro in retehnologizarea liniei de productie pentru tigle.

La sfarsitul anului trecut, compania a finalizat constructia unei noi fabrici de materiale de constructii din gama Termobloc (marca proprie), investitia totala ridicandu-se la 8 mil. euro.

"Ultimul utilaj necesar fluxului de productie va fi achizitionat in perioada imediat urmatoare, investitia cifrandu-se la 400.000 de euro. Noul produs corespunde standardelor europene, iar tehnologia de fabricatie este achizitionata de la compania italiana Marcheluzzo", a declarat Nicolae Neag, directorul comercial al Siceram.

El spune ca noile caramizi vor fi destinate exclusiv pietei interne, principalul motiv fiind greutatea acestor materiale, care nu permite transportul pe distante foarte mari.

Siceram fabrica si vase din ceramica, pardoseli si zidarii aparente, toate destinate exclusiv pietei externe.

"Principala destinatie a acestor produse este Italia, deoarece ei sunt mai traditionalisti in materie de constructii si decoratiuni. Avem insa proiecte si pentru piata interna deoarece consideram ca este in crestere si pe acest segment", a mai declarat Nicolae Neag.

Oficialul firmei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de euro, valoare reprezentand o crestere de 12% fata de anul trecut.

"Piata romaneasca a caramizilor este o piata ce tinde sa se maturizeze. Dupa o perioada cu concurenta relativ redusa si o alta cu cerere exploziva a urmat un an 2005 complet atipic, poate si ca urmare a conditiilor meteo, dar si din cauza cresterii pretului la utilitati si a aprecierii leului. Din cauza acestor factori pretul s-a stabilizat si a crescut sub valoarea inflatiei. Aceasta scadere de fapt a pretului poate fi pusa si pe seama cresterii ofertei pe piata, partial datorita dezvoltarii capacitatilor interne, dar mai ales cresterii importurilor din Ungaria si Serbia", a mai declarat Nicolae Neag.

Potrivit acestuia, anul 2006 va fi decisiv pentru multi producatori romani, deoarece in urma investitiilor in cresterea capacitatilor de productie si pe fondul favorabil importurilor se estimeaza o crestere a preturilor.

Siceram a fost privatizata prin MEBO, avand un numar de 172 de actionari. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO